Președintele Franței a condus luni, la Paris, o reuniune a 20 de lideri pentru a intensifica răspunsul european la progresele militare rusești în interiorul Ucrainei. Este pentru prima dată când se discută atât de deschis despre aliații Ucrainei care furnizează trupe. Emmanuel Macron nu a exclus trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. „Nu există un consens pentru a susține oficial trupe terestre. Acestea fiind spuse, nimic nu ar trebui să fie exclus. Vom face tot ceea ce putem pentru a ne asigura că Rusia nu se impune", a declarat Macron. Cancelarul german, Olaf Scholz, și-a reiterat reticența față de trimiterea rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina, subliniind riscul ca Germania să fie implicată direct în război dacă acestea vor fi folosite pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Artileristi ucraineniFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

07:21Noul articol LIVE, cu evenimentele privind războiul, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 734 - LIVE pe HotNews.ro:

01:16Mircea Geoană, despre o presupusă aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă: Este o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidenţiale din Republica Moldova în care preşedinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat

00:43Documente secrete de la Kremlin, „Kremlin Leaks”, divulgate site-ului eston Delfi, dezvăluie planul de propagandă al lui Putin înaintea alegerilor prezidenţiale

Documente secrete de la Kremlin - „Kremlin Leaks” -, divulgate site-ului eston Delfi, dezvăluie alocarea de către administraţia lui Vladimir Putin a unui buget în valoare de un miliard de euro în vederea unui control ideologic al populaţiei ruse şi din teritoriile ucrainene anexate, în vederea realegerii acestuia la 17 martie, printr-o propagandă fără precedent, relatează Le Pont, ciat de News.ro.

„Kremlin Leaks”, publicate luni de site-ul Delfi şi un consorţiu internaţional de presă, prezintă un tablou detaliat al unei reţele de propagandă şi de cenzură înfiinţat de Kremlin cu scopul de a influenţa fiecare cetăţean rus şi pe locuitorii teritoriile anexate din Ucraina.

00:01Mircea Geoană: Chestiunea care nu se poate întâmpla în această toamnă este ca Jens Stoltenberg şi eu, adjunctul domniei sale, să plecăm în acelaşi timp. El pleacă la 1 octombrie/ Eu va trebui să plec fie mai devreme, fie mai târziu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că, atât timp cât deţine această funcţie, nu va anunţa o eventuală candidatură a sa pentru funcţia de preşedinte al României. El adaugă că nu va părăsi funcţia deţinută în cadrul Alianţei odată cu secretarul general Jens Stoltenberg.

”Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum să fac un astfel de anunţ şi nu este corect faţă de meseria şi jobul meu să fac un astfel de lucru. Vorbind acuma despre calendar, că e o discuţie foarte mare despre succesorul lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, încă o dată o spun, singurul lucru pe care nu l-am face, Jens şi cu mine, este să ne alegem succesorii. Este treaba aliaţilor, dânşii trebuie să-şi găsească candidatul, consensualizat, sperăm cât mai repede, pentru a putea merge la Summit-ul de la Washington în condiţii şi să putem anunţa în timp util cel care va conduce”, a afirmat Mircea Geoană, marţi, la Antena 3.

23:20Yellen cere G7 o soluție „urgentă” pentru a folosi activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat marți că este „urgent” ca țările din G7 să cadă de acord pentru a confisca dobânzile din activele rusești înghețate și a le canaliza către Ucraina.

„Este necesar și urgent ca coaliția noastră să găsească o modalitate de a debloca aceste active înghețate pentru a contribui la eforturile de rezistență și de reconstrucție pe termen lung ale Ucrainei”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe de presă la Sao Paulo, Brazilia.

22:55Biden avertizează Congresul cu privire la costul „teribil” al neajutorării Kievului

Joe Biden i-a avertizat marți pe liderii Congresului american cu privire la costul „teribil” al faptului că nu votează pentru un ajutor financiar suplimentar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă discuțiile de la Casa Albă nu au reușit să iasă din impas, potrivit AFP.

Armata ucraineană anunţă că a doborât două avioane ruse de vânătoare-bombardiere de tip Suhoi 34

21:56Rusia este principalul inamic al Franței, potrivit Parisului

„Rusia este principalul inamic astăzi” al Franței „în războiul de informare și de agresiune pe teritoriul nostru”, a susținut marți ministrul francez de interne Gérald Darmanin, potrivit AFP.

În fața Comisiei juridice a Senatului privind recrudescența actelor antisemite, ministrul de interne, care s-a referit la „ingerințe străine”, a adăugat: „prima amenințare este o amenințare rusă. În mod incontestabil”.

21:34Armata ucraineană anunţă că a doborât două avioane ruse de vânătoare-bombardiere de tip Suhoi 34

Armata ucraineană anunţă marţi seara, pe Facebook, că a doborât două avioane ruse de vânătoare-bombardiere de tip Suhoi 34 (Su-34) şi patru drone de recunoaştere, relatează AFP.

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, generalul Mîkola Oleşciuk, a anunţat anterior că forţele aeriene au distrus un avion de tip Su-34.

21:10Rusia: Diplomați occidentali îi aduc un omagiu liderului opoziției Nemțov

Aproximativ douăzeci de ambasadori occidentali au adus marți un omagiu la Moscova, la locul unde a fost asasinat opozantul Boris Nemțov, împușcat de mai multe ori în spate în 2015, la câțiva metri de Kremlin, potrivit AFP.

„Cu ocazia celei de-a 9-a aniversări a asasinării lui Boris Nemțov, ambasadorul american în Rusia, Lynne Tracy, a adus un omagiu acestui om politic”, a indicat ambasada americană la Moscova pe X (ex-Twitter).

„Moștenirea lui Boris Nemțov continuă să-i inspire pe ruși și pe oamenii din întreaga lume să lupte împotriva corupției, pentru libertatea de exprimare și drepturile omului”, a adăugat ambasada.

Statele Unite anunță că nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina

20:00Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, arestat la Moscova

Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, care a însoţit-o pe mama opozantului defunct, Liudmila Navlnaia, săptămâna trecută în timp ce aceasta cerea să i se predea trupul neînsufleţit al fiului său, a fost arestat marţi la Moscova, potrivit presei independente ruse, relatează AFP.

Ziarul Novaia Gazeta Europa şi postul rus SOTA evocă arestarea marţi a lui Vasili Dubkov. Potrivit Novaia Gazeta, avocatul a fost reţinut cu privire la „tulburarea ordinii publice”, citează News.ro.

19:30Și Statele Unite anunță că nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina

Statele Unite nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina, a anunțat marți Casa Albă, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a evocat cu o zi înainte spectrul trimiterii de trupe terestre, potrivit AFP.

„Președintele Biden a spus clar că Statele Unite nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, adăugând că președintele consideră că această „cale spre victorie” va implica un ajutor militar, care este în prezent blocat de Congres.

18:50Un avocat care l-a reprezentat pe disidentul răposat Alexei Navalnîi și a însoțit-o săptămâna trecută pe mama acestuia în Siberia pentru a-i recupera trupul neînsuflețit a fost arestat marți la Moscova, susțin surse din presa rusă.

Arestarea avocatului Vasili Dubkov a fost raportată de Novaia Gazeta Europa, ziarul condus de Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, și canalul SOTA, o platformă de știri de pe Telegram.

18:41 Ministrul francez al externelor Stephane Sejourne a încercat să dezamorseze marți tensiunile provocate de comentariile președintelui Emmanuel Macron după ce acesta a declarat că țările occidentale nu pot exclude trimiterea de trupe în Ucraina.

Rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie din Rusia au fost afectate de o pană bizară a internetului

18:16O pană bizară a internetului a afectat marți Rusia, rețele locale populare precum Telegram şi VKontakte, suferind întreruperi masive ale serviciilor, în timp ce platforme social media interzise, precum Facebook și Instagram, au revenit online parțial după ce au fost interzise cu aproape doi ani în urmă.

17:40 Armata ucraineană s-a retras din satele Severne şi Stepove, situate în apropierea oraşului Avdiivka ce a fost capturat recent de trupele ruse în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat marţi un purtător de cuvânt militar ucrainean citat de Reuters şi AFP. Potrivit acestui purtător de cuvânt, Dmitro Lihovii, trupele ucrainene s-au retras din cele două sate după ce în seara şi noaptea trecute s-au dat „lupte crâncene pentru Severne”, care au provocat „pierderi grele” în rândul trupelor ruse.

Mai devreme, armata rusă anunţase preluarea controlului asupra satului Severne, în timp ce-şi continuă ofensiva în acel sector al frontului unde a revendicat mai multe succese după ce a ocupat oraşul Avdiivka, ce a fost o redută fortificată a armatei ucrainene Aceasta din urmă s-a retras luni şi dintr-un alt sat din acelaşi sector al frontului, Lastocikine, pentru a-şi „organiza apărarea”.

17:02Echipa disidentului rus Alexei Navalnîi a denunţat marţi obstacole în calea organizării funeraliilor omului politic pentru ca susţinătorii acestuia să-şi ia rămas bun de la el la Moscova.

16:41Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți după-amiaza că se află într-o „vizită de lucru” în Arabia Saudită, una dintre țările care au încercat să medieze un acord de pace cu Moscova. Administrația sa prezidențială a publicat ulterior fotografii cu sosirea acestuia în regatul saudit, unde urmează să se întâlnească cu prințul moștenitor Mohammad bin Salman.

16:32 VIDEO Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au fost întâmpinați la Praga cu huiduieli și pancarte care îi numeai „slujitori” ai lui Vladimir Putin, cei doi șefi de guvern ajungând în capitala cehă pentru reuniunea Grupului de la Visegrad, una dintre cele mai tensionate din ultimii ani din cauza pozițiilor diferite față de războiul din Ucraina.

15:12Președintele francez Emmanuel Macron pare să fi provocat neliniștea aliaților din NATO după ce a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă, un val de state membre declarând marți că nu au niciun fel de intenții în acest sens.

14:09Armata rusă continuă să înainteze în Ucraina după ce a cucerit bastionul Avdiivka şi a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a informat marţi ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, la o întâlnire cu conducerea forţelor armate, informează EFE.

Coreea de Nord a trimis în Rusia „câteva milioane de obuze”

13:49Coreea de Nord a expediat în Rusia 6700 de containere cu milioane de unităţi de muniţie, începând din iulie anul trecut, a declarat luni ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-Sik, presei locale preluate marţi de Reuters.

Conform oficialului de la Seul, capacitatea containerelor respective este de peste trei milioane de obuze de calibrul 152 mm sau 500.000 de proiectile de artilerie de 122 mm. El a precizat că ar putea fi vorba de ambele tipuri, iar concluzia este că „s-au trimis cel puţin câteva milioane de obuze”, notează Agerpres.

Sute de fabrici de muniţie nord-coreene funcţionează la circa 30% din capacitate din cauza penuriei de materii prime şi energie electrică, însă cele care produc muniţie pentru Rusia sunt exploatate la maximum, a susţinut ministrul, fără a preciza sursa informaţiilor pe care le deţine.

Seulul şi Washingtonul au acuzat Phenianul şi Moscova că fac comerţ cu armament şi au condamnat Coreea de Nord pentru că furnizează arme Rusiei în vederea utilizării lor împotriva Ucrainei. Atât nord-coreenii, cât şi ruşii au respins acuzaţiile, deşi s-au angajat să îşi întărească colaborarea militară.

13:00 Disidentul Oleg Orlov, activist de prim-plan pentru apărarea drepturilor omului în Rusia și un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat marţi la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina.

12:36Kremlinul a avertizat marți că dacă membrii europeni ai NATO vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, atunci va deveni inevitabil un conflict între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, informează Reuters.

12:00 Cehia nu ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat marți premierul ceh Fiala, întrebat despre declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron care nu exclude această opțiune pentru țările europene, transmite Reuters.

Trupele ruse au împiedicat forțele ucrainene să treacă pe malul drept al Niprului

11:30Steve Hall, fostul șef al operațiunilor CIA în Rusia, afirmă că președintele Vladimir Putin a avut dreptate când a estimat că Statele Unite își vor pierde „hotărârea” și vor înceta să susțină Ucraina.

10:31Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării, transmite Reuters.

09:46Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au împiedicat trupele ucrainene să treacă de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de satul Krînkî din regiunea ucraineană Herson, a relatat agenția de presă de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

09:38Forțele rusești au recâștigat inițiativa strategică pe frontul din Ucraina și vor putea continua operațiunile ofensive în 2024, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele rusești au recâștigat inițiativa în întregul teatru de operații în urma contraofensivei ucrainene din vara anului 2023, iar armata Moscovei va fi probabil capabilă să determine momentul, locul și amploarea viitoarelor operațiuni ofensive în Ucraina dacă trupele Kievului vor desfășura o apărare activă în întregul teatru în 2024, cedând astfel inițiativa strategică Rusiei, apreciază think-tank-ul american.

Atâta timp cât Rusia va menține inițiativa strategică, va avea posibilitate să aleagă cum și unde să își concentreze rezervele, forțând Ucraina să intre în defensivă.

Forțele ucrainene ar putea tăia aplombul soldaților ruși dacă vor avea „suficiente mijloace pentru a contesta inițiativa rusă și pentru a-și continua propriile operațiuni ofensive în 2024”.

Rusia a pierdut peste 411.000 de soldați, susține Ucraina

09:10Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, crede că nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei din Transnistria, în contextul convocării, pentru miercuri, a „Congresului deputaţilor de toate nivelurile”, un for reunit la Tiraspol pentru luarea unor decizii excepţionale, notează News.ro.

Potrivit oficialului de peste Prut, evenimentul, care a stârnit îngrijorări în ultima perioadă în contextul în care s-a spus că transnistrenii vor cere alipirea la Federaţia Rusă, ar fi doar unul propagandistic, pus la cale de Kremlin.

08:26Rusia a pierdut 411.550 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Doar în ultima zi armata rusă ar fi pierdut 850 de militari.

07:28Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă", a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, relatează CNN și News.ro.

07:13 Mai multe țări europene susțin inițiativa cehă ca UE să cumpere muniții din afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanții la o reuniune privind Ucraina, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de luni privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro