x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Goana după Mircea Lucescu

Goana după Mircea Lucescu

de Adi Munteanu    |    06 Noi 2023   •   08:40
Goana după Mircea Lucescu

Cel mai de succes antrenor român din istorie și al treilea în lume după Sir Alex Ferguson și Pep Guardiola la numărul de trofee, Mircea Lucescu a dat vestea: se retrage din fotbal. Inițial. Apoi s-a răzgândit: „Nu renunț la fotbal, mai pot antrena, nu mă îngropați deocamdată. Plec doar de la Kiev, din Ucraina”. Imediat au apărut pețitorii.

Ultima etapă din campionatul Ucrainei, înfrângere pe teren propriu cu rivala Shakhtar, 0-1, i-a umplut paharul lui Mircea Lucescu și a decis să pună punct aventurii de 3 de ani la echipă, anunțând că părăsește pe Dynamo Kiev. Se pare că decizia lui Il Luce se cunoștea însă de câteva zile, pentru că la scurt timp atât Shakhtar, cât și Dynamo au publicat documentare despre activitatea lui la cele două cluburi.

N-a mers la Kiev ca la Donețk

Lucescu a preluat Dynamo în 2020, însă nu a avut același succes ca la Shakhtar, deși a cucerit chiar din primul an campionatul, cupa și supercupa în Ucraina. În următorii doi ani, supremația a trecut iar la fosta lui echipă, Shakhtar. 

De ce n-a reușit și la Kiev? Mircea Lucescu a construit întotdeauna echipe de la zero. Începând cu Corvinul Hunedoara, pe care a scos-o din anonimat în 1979, a promovat-o în Divizia A și a dus-o până în cupele europene. În 1981 a creat echipa națională cu care a obținut calificarea la EURO 84, învingând Italia, campioana mondială a momentului. La sfârșitul anilor '80 a creat Dinamo, cu care a ajuns în semifinalele Cupei UEFA în sezonul '89-'90, echipă care se bătea de la egal la egal cu Steaua, campioană europeană la acea vreme. După '90, a creat Brescia în Italia, celebra „Brescia Romena”, cu Răducioiu, Hagi, Sabău, Lupu și Mateuț, apoi, până la aventura ucraineană, Galatasaray, Beșiktaș. Peste tot a avut timp pentru a crește o echipă, iar rezultatele au venit peste tot. Unde nu a existat răbdare, nici Lucescu nu a avut timpul necesar, la Inter Milano, Pisa, Zenit sau naționala Turciei. În ultimul angajament, la Kiev, a încercat să aplice din nou strategia de la Donețk, însă nu a avut nici condițiile și nici puterea financiară. Apoi a venit și războiul, care a alungat jucătorii străini, iar el a trebuit să se descurce cu juniorii clubului. 

Vestea a alertat cluburile din Liga 1

Știrea „Lucescu e liber!” s-a propagat instant și multe cluburi au început să viseze că pot pune mâna pe Il Luce. Care mai de care conducători de cluburi se declară mari iubitori, vin cu mari promisiuni, doar-doar îl vor atrage. Toată lumea consideră că Mircea Lucescu e al lor și numai al lor.

Dinamo speră ca venirea lui Lucescu să salveze clubul nu doar de la evitarea retrogradării, dar și redresarea „câinilor”, să vină odată cu el investitori serioși, echipa să tragă la titlu și la cupele europene. „Cu Nea Mircea, Dinamo va lua titlul an de an! Cu el avem răbdare oricât. Doar el poate face echipă mare din Dinamo”, spun fanii. Însă Lucescu a declarat de mai multe ori că s-ar putea implica la Dinamo doar din momentul în care este gata noul stadion.

La fel de îndreptățit să pună mâna pe Lucescu este și Rapid. „Este iubit de Giulești, a făcut echipă mare aici. Venirea lui aici ar aduce mare bucurie în Giulești”, spun și rapidiștii. Însă Lucescu a venit la Rapid la rugămintea prietenului său, fostul patron George Copos. Pe de altă parte, antrenorul Cristiano Bergodi a declarat că ar lucra cu Lucescu, însă doar în calitate de director tehnic sau manager. „Cu tot respectul, pe postul ăsta îl văd. Are și o vârstă...”, a spus italianul. 

Și Corvinul Hunedoara visează la venirea lui Lucescu. „Hunedoara îl așteaptă ca pâinea caldă! Aici a debutat ca antrenor, aici ar fi frumos să se retragă. Ar fi chiar normal. Desigur, nu-i mai are jucători pe Dumitrache, Radu Nunweiller, Remus Vlad, Klein, Andone, Rednic sau Gabor. Dar cu o venire a lui Lucescu aici s-ar umple și stadionul de fotbaliști dornici să joace la Corvinul”, visează și fanii hunedoreni.

La rândul lui, Mircea Rednic consideră că Lucescu „i se cuvine”. „Sunt ultimul antrenor din marea generație pe care a creat-o Mircea Lucescu. La Arad se va simți minunat. Aici tot orașul trăiește fotbalul. El mi-a zis să nu mă retrag după operația la șold”, a spus și „Puriul”.

Nu în ultimul rând, însuși Gigi Becali s-a arătat interesat să-l aducă pe Mircea Lucescu  la FCSB. „Lui Lucescu îi dau cheile de la club și mă las total pe mâna lui. Ce să-i spui lui Lucescu? Ce să-i ceri? Iei o hârtie și iei notițe, iar el duce echipa în Champions League. I-a și plăcut baza când a venit cu ucrainenii să se antreneze pe ea. Are cele mai bune condiții la FCSB”, a spus și Gigi Becali.

Legendarul antrenor și-a încheiat cariera de antrenor în Ucraina. Mircea Lucescu a petrecut 15 ani din cariera sa remarcabilă în fotbalul din Ucraina. Aici a atins un succes extraordinar: a cucerit 25 de trofee și a devenit antrenorul cu cele mai multe distincții de când Ucraina este independentă.

Comunicatul Shakhtar Donețk

Mă întorc acasă o perioadă, stau cu nepoții, apoi voi vedea.  În momentul în care m-aș gândi la retragerea definitivă, viața mea ar lua sfârșit. Nu cred că e finalul! Încă nu mă îngropați!

Mircea Lucescu, la Digi Sport

35 de trofee

a cucerit Mircea Lucescu în cariera de antrenor:
3 cu Dinamo București, 3 cu Rapid,
2 cu Galatasaray, 1 cu Beșiktaș, 22 cu Shakhtar,
1 cu Zenit Sankt Petersburg și 3 cu Dynamo Kiev.
Printre ele, Cupa UEFA 2008-2009 cu Shakhtar Donețk.

×
Subiecte în articol: mircea lucescu fotbal