x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Charles devine Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Preia coroana și averea

Charles devine Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Preia coroana și averea

de Redacția Jurnalul    |    06 Mai 2023   •   08:20
Charles devine Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Preia coroana și averea
Sursa foto: Hepta

Regele Charles al III-lea a moștenit de la mama sa, Regina Elisabeta a II-a, mari întinderi de pământ, proprietăți regale, bijuterii rare, tablouri și alte bunuri personale. Castelul ei mult iubit din Balmoral, din Scoția, unde a murit, îi revine actualului rege.

Castelul mult iubit al reginei Elisabeta a II-a, din Balmoral, Scoția, unde a murit, îi revine acum Regelui Charles. La fel și cel din Sandringham, în estul Angliei, unde se află ferma de cai de rasă cunoscută sub numele de Royal Studs. Forbes evaluează aceste bunuri personale la 500 de milioane de dolari.

Charles accede la tron beneficiind și de venitul anual lucrativ pe care l-a primit de la Ducatul de Cornwall, care i-a adus în acest an aproximativ 27 de milioane de dolari și pe care fiul său cel mare, prințul William, îl va moșteni acum, potrivit Aleph News.

În calitate de Prinț de Wales, Charles a lansat mai multe inițiative pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a promova agricultura ecologică.

Prin intermediul Fundației sale caritabile, pe care o moștenește acum fiul cel mare, William, Charles a deținut cel mai mare brand de alimente organice din Marea Britanie, precum și un centru de retragere în natură și un centru de meșteșuguri în Transilvania, care funcționează fiecare ca pensiuni.

În calitate de nou monarh, Charles preia în proprietate instituții care gestionează active estimate la 42 de miliarde de dolari, inclusiv unele dintre cele mai faimoase palate regale din lume și bijuteriile coroanei. Aceste active - care includ Palatul Buckingham, Castelul Windsor și Turnul Londrei - nu sunt deținute direct de rege, ci sunt deținute de monarhul domnitor „în numele Coroanei” pe durata domniei sale. Acestea sunt deținute pentru succesorii săi și pentru națiune, deci nu pot fi vândute.

Dar cel mai valoros activ deținut de regele Charles este Crown Estate, un vast portofoliu imobiliar cu active nete de 17,5 miliarde de dolari.

Printre aceste proprietăți se numără Regent Street, principala destinație comercială din Londra, precum și hipodromul Ascot. Întregul profit net al Crown Estate - 361 de milioane de dolari în anul fiscal 2022 - merge către Trezoreria britanică. Dar și familia regală primește o parte: Aceștia primesc o alocație de la Trezorerie, cunoscută sub numele de „subvenția suverană”, egală cu 25% din profitul net pentru anul financiar cu doi ani înainte. În 2022, subvenția suverană s-a ridicat la 99,6 milioane de dolari, pe baza profitului net al Crown Estate în anul financiar 2019-2020.

Regele Charles: „România ocupă un loc deosebit în inima mea”

Unul dintre cei mai buni prieteni ai României, Charles, devine azi Regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ceremonia va fi una cu fast, chiar dacă Charles este cunoscut pentru că este un om chibzuit.

Regele Charles al III-lea are 73 de ani. El devine Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord după ce mama sa, Regina Elisabeta a II-a a murit, anul trecut, în luna septembrie.

Charles este primul copil al Reginei Elisabeta a II-a și al Prințului Philip. Odată cu încoronarea sa, și Camilla, a doua soție a lui Charles, va deveni Regină. Regele s-a căsătorit în 2005 cu Camilla, Ducesă de Cornwall.

Românii îl cunosc pe Regele Charles ca fiind unul dintre cei mai mari ambasadori ai României, el fiind un iubitor al ținuturilor transilvănene în special.

Ultima vizită a sa în România a avut loc chiar în luna mai a anului trecut. A spus, de pe scena Sălii Thalia, din Sibiu: „Excelența voastră, doamnelor și domnilor, este o mare bucurie să mă aflu din nou în România după 3 ani de absență. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a spus el, după ce nu mai venise în România din cauza pandemiei COVID.

Prințul Charles a ajuns pentru prima dată în localitățile din sudul Transilvaniei în primăvara anului 1998. A fost dragoste la prima vedere. Poate exista și o explicație: o legătură de sânge. Contesa Claudia Rhedey, născută în 1812 la Sângeorgiu de Pădure, este stră-stră-stră bunica Prințului de Wales. Sătenii spun că aceasta era o femeie simplă.

„Este ultimul colț al Europei în care se poate observa o sustenabilitate reală, o reziliență completă și menținerea unui întreg ecosistem”, spunea Regele Charles pe vremea când cutreiera zonele de munte din România.

Despre țara noastră, cel care azi este încoronat Rege spunea: „România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îl număr printre strămoșii mei pe Vlad Țepeș, ceea ce ar putea explica de ce, în fiecare vizită, o parte din mine se simte acasă”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: regele charles al III-lea