x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania va proteja liderii lumii prezenți la summitul din Lituania cu un sistem Patriot

Germania va proteja liderii lumii prezenți la summitul din Lituania cu un sistem Patriot

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2023   •   07:40
Germania va proteja liderii lumii prezenți la summitul din Lituania cu un sistem Patriot

Guvernul Germaniei a răspuns favorabil cererii Alianţei Nord-Atlantice şi va furniza un sistem antiaerian şi antibalistic Patriot pentru protejarea summitului NATO programat în iulie la Vilnius, în Lituania.

"Mă bucur că vom avea o contribuţie importantă în cadrul NATO cu ocazia summitului de la Vilnius", a declarat vineri seară ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Germania va trimite în Lituania un sistem antiaerian şi antibalistic Patriot, de fabricaţie americană. Sistemul deţinut de Germania se află în prezent în Slovacia şi va fi transferat temporar în Lituania.

"La cererea Alianţei Nord-Atlantice, Germania va avea o contribuţie semnificativă pentru protejarea summitului NATO care se va desfăşura în iulie 2023 în oraşul lituanian Vilnius. Prin consultări strânse cu partenerul nostru Lituania, NATO şi partenerii noştri vor fi protejaţi la nivel terestru, aerian şi maritim. În acest scop, vor fi transferate echipamente care fie se află în acest moment pe flancul estic al NATO, fie în Germania", a transmis Ministerul Apărării de la Berlin.

Berlinul a anunţat în urmă cu două săptămâni că naţiuni din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au cerut Germaniei să instaleze sisteme antiaeriene Patriot pentru protejarea complexului în care se va derula summitul NATO de la Vilnius. Boris Pistorius a explicat atuinci că decizia depinde de instalarea unui nou sistem Patriot pe care Germania ar urma să îl furnizeze Slovaciei. "Avem două sisteme în Slovacia, trei în Polonia, două sau trei sunt în întreţinere, unul este în Ucraina. Putem lucra cu ceea ce avem la dispoziţie, iar acum încercăm să răspundem solicitării care ne-a fost adresată", sublinia atunci ministrul german al Apărării.

Summitul NATO va avea loc la Vilnius, în Lituania, pe 11-12 iulie. Liderii statelor Alianţei Nord-Atlantice vor stabili adaptarea liniei politice referitoare la războiul izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×