x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză Suedia că ascunde informații din ancheta exploziilor la gazoductele Nord Stream

Rusia acuză Suedia că ascunde informații din ancheta exploziilor la gazoductele Nord Stream

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2023   •   15:35
Rusia acuză Suedia că ascunde informații din ancheta exploziilor la gazoductele Nord Stream
Sursa foto: Hepta

Rusia acuză Suedia că are "ceva de ascuns" deoarece ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream din Marea Baltică nu a ajuns la rezultate concludente. De asemenea, Moscova critică autoritățile de la Stockholm că nu au oferit informații cu privire la investigații, scrie Reuters.

Exploziile la cele două gazoducte operate de Rusia, produse în septembrie 2021, au fost anchetate separat de Suedia și Danemarca deoarece s-au produs în apele teritoriale ale celor două părți. Acestea sunt neoperaționale în prezent. 

Refuzul Suediei de a coopera cu anchetatorii ruși a fost "derutant" iar autoritățile de la Moscova au dreptul să cunoască detalii din anchetă, potrivit Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse. 

Cele două țări au refuzat participarea Rusiei la anchetă. 
"Poate că anchetatorii ruşi, desfăşurând o anchetă obiectivă, ar fi putut ajunge la o concluzie incomodă despre cine a comis acest act de sabotaj, de terorism. Despre cine a gândit asta şi cine a pus în practică", acuză Zaharova. 

Autoritățile de la Moscova au acuzat în repetate rânduri statele occidentale de sabotaj, în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. 

De cealaltă parte, Suedia și anchetatori europeni spun că atacurile au fost deliberate, fără să precizeze responsabilii. 

Cele două conducte erau concepute pentru livrările de gaze spre Germania. Nord Stream 2 a fot finalizată în 2021, cu finanțarea majoră a Rusiei și Germaniei dar nu a fost niciodată deschisă ca urmare a presiunilor exercitate de SUA asupra Berlinului. 




 

×
Subiecte în articol: Rusia suedia nord stream