x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM a avizat favorabil legile justiției

CSM a avizat favorabil legile justiției

13 Aug 2022   •   09:40
CSM a avizat favorabil legile justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, vineri, avizarea favorabilă a proiectului legilor justiției.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât avizarea favorabilă, cu observaţiile adoptate, a proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectului de lege privind organizarea judiciară şi a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Au fost 13 voturi „Da” și 6 voturi „Nu” în ceea ce priveşte avizarea favorabilă cu observaţii. De asemenea, au fost 11 voturi „Da”, 7 voturi „Nu” și un vot „Nul” în ceea ce priveşte însuşirea observaţiilor adoptate în cadrul Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu şi-a însuşit observaţiile minoritare/singulare formulate în cadrul şedinţei Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august (12 voturi pentru neînsuşire observaţii, 4 voturi pentru însuşire observaţii şi 3 voturi nule).

Ministerul Justiției a sesizat CSM prin scrisoarea din 21 iulie 2022, solicitând avizul acestui for asupra proiectelor legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM.

„Dumneavoastră nu veți proceda astăzi (vineri - n.r.) doar la o avizare tehnică a unor proiecte legislative, ci la un act de consolidare statală a României ca stat european, un act de consacrare, odată în plus, a maturității puterii judecătorești din România, cu nimic mai prejos în luminile și umbrele sale față de celelalte puteri judecătorești europene”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, înainte de votul din CSM.

Predoiu a mai spus, în ședința CSM, că proiectele legilor justiției au parcurs un drum lung și anevoios înainte de a ajunge pe masa CSM.

„Proiectele au fost puse în dezbatere publică în 2020, dezbătute public până în aprilie 2021, trimise de MJ la CSM și apoi retrase în 2021, rămase cumva apoi în nelucrare, reluate în elaborare și finisare în ianuarie 2021, discutate cu Comisia Europeană, atât cu DG Just, din perspectiva MCV, cât și cu DG Reform, din perspectiva PNRR, redezbătute public în mai – iunie în acest an și, în final, modificate în urma amendamentelor primite din partea sistemului judiciar, asociații, ong-uri, sindicate și numeroși judecători și procurori”, a mai spus Predoiu.

Astăzi, proiectele au fost avizate favorabil de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS și MIPE, iar procedura este legal îndeplinită.

Cătălin Predoiu a mai spus că în ultima rundă de dezbateri publice a primit și examinat 868 de amendamente.

„Foarte multe s-au regăsit în proiecte. Spre exemplu, au fost preluate peste 70% din amendamentele făcute de fiecare din secțiile CSM, 76% ale ÎCCJ, 67% al PÎCCJ, 50% DNA și DIICOT. (...) Pentru MJ, aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de Guvernare, ele reprezintă un posibil punct de start în modernizarea din mers a Justiției, a consolidării independenței sale, clarificării regulilor de bază din cariera de judecător și cea de procuror, a creșterii coerenței și funcționalității în cadrul CSM, care să deschidă împreună un alt nivel de eficiență a Justiției și prin aceasta de garantare a drepturilor și libertăților cetățenești”, a mai spus ministrul Justiției.

(sursa: Mediafax)

×