Când va lovi valul 5 în România? Predicţia lui Octavian Jurma

Medicul Octavian Jurma estimează că în România numărul persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2 va creşte uşor în decembrie, iar valul 5 al pandemiei va începe în februarie. În prezent, situaţia este mai gravă decât se crede deoarece nu se fac teste, mai spune specialistul.

15380 afișări
Imaginea articolului Când va lovi valul 5 în România? Predicţia lui Octavian Jurma

Estimările unui specialist: creştere uşoară a cazurilor COVID în decembrie, valul 5 în februarie

Specialiştii au mai multe scenarii privind evoluţia pandemiei în România.

„Unul dintre scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare în România în continuare este o creştere lentă cu oscilaţii mari după minimul valului 4, care va fi probabil în timpul vacanţei din decembrie când testarea va coborî la minimele anului. Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) faţă de valul 4 din Franţa sau Italia şi va fi urmat peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunţat şi de col. dr. Gheorghiţă. În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a explicat Octavian Jurma.

Specialistul mai susţine că orice prognoză în România este mult îngreunată de „raportarea incompletă a datelor rezultate din secvenţiere şi de inhibarea testării”. De aceea, Jurma crede că în prezent situaţia epidemiologică este mult mai gravă decât o arată statisticile.

„Relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantină şi vaccinarea vestice. Cum e posibil aşa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absenţa ei. România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situaţia din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din ţările care iau la incidenţe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autorităţile de la noi la 20 la mie”, a precizat Jurma.

Potrivit statisticii de marţi, în 24 de ore, în România au fost efectuate 54.729 de teste, din care 15.133 de teste RT-PCR şi 39.596 de teste rapide antigenice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici