COMENTARIU Marius Oprea / De ce a lipsit preşedintele Iohannis de la şedinţa solemnă a Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României

Pe 1 decembrie 2017, Klaus Iohannis era surîzător şi dădea mîna cu românii, la parada de 1 Decembrie. Fotografia postată pe site-ul preşedinţiei a fost comentată de un cetăţean astfel: ”Vă şade bine cînd rîdeţi la oameni! Ne mai încurajaţi şi pe noi. Ştiţi că una-i una şi alta-i alta. Noi nu vă supărăm, aşa că vrem să fiţi mai deschis şi mai aproape cu noi, poporul”. La şedinţa festivă a Parlamentului din acest an dedicată Zilei Naţionale, Klaus Iohannis n-a participat. Nu mai zîmbeşte la popor. Nu mai zîmbeşte la nimeni. Nu-i pasă de Ziua Naţională a României, ori dacă-i pasă, înseamnă că dă un semn: acela că nu-i mai place ţara.

12511 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / De ce a lipsit preşedintele Iohannis de la şedinţa solemnă a Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României

Vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, ”pion” al preşedinelui Klaus Iohannis a evidenţiat, în discursul său de deschidere a şedinţei solemne a Parlamentului României dedicată Zilei Naţionale, fireşte – fără să vrea, toate motivele pentru care preşedintele n-a participat la aceasta: ”Ziua de 1 Decembrie semnifică unitatea naţională, dar, în egală măsură, ne vorbeşte despre devotament, responsabilitate, datorie, curaj politic. Marea Unire a fost a oamenilor”.

Iohannis nu are pic de devotament pentru ţară, ci numai faţă de golf şi prietenii de la Pianu Mare şi faţă de soţia pe care o plimbă în Egipt la piramide, cînd în ţară spitalele ard. Devotamentul său este dedicat exclusiv sieşi.  N-a participat la şedinţa solemnă pentru că nu împărtăşeşte nici nevoile şi nici durerile românilor şi nu ne mai vorbeşte, cum spunea Alina Groghiu, despre responsabilitate, pentru că el refuză să-şi asume această responsabilitate. E preşedinte numai de dragul funcţiei, nu de dragul României. Nu-şi asumă datoriile funcţiei, ci numai rangul şi spoiala ei.

Pe parcursul crizei politice de optzeci de zile, în care ar fi trebuit să acţioneze ca mediator, ca şi pe parcursul celor doi ani de pandemie şi de probleme ale crizei economice care a lovit România, prestaţia lui Klaus Iohannis poate fi calificată în orice fel, dar nu una responsabilă. A pus mai degrabă gaz pe foc, ca un intrigant mărunt. Nu l-a interesat ţara, ci numai micile jocuri balcanice de alcov, pentru a-şi plasa susţinătorii în fruntea bucatelor. La partid, la PNL, chiar cu preţul disoluţiei acestuia. Şi cînd funcţia i-a fost pusă în pericol de o potenţială suspendare, n-a ezitat să predea tot, ca la tarabă, celor mai mari duşmani declaraţi ai săi: şi pe liberali, şi” guvernul său”. Nicio clipă n-a acţionat responsabil, ci numai în cheia interesului personal.

Nu trebuie aşadar să ne mire că n-a participat la solemnitatea din Parlament, dedicată Zilei Naţionale, de la care nu a lipsit fostul Preşedinte al României, dl. Emil Constantinescu, pe care a onorat-o şi Preafericitul Patriarh alături de ceilalţi reprezentanţi ai tuturor cultelor din România. Dar nu a mai fost reprezentat şi cultul lui Iohannis, care nu se mai manifestă nicăieri. Şi de aceea n-a venit nici el. Pînă şi cele mai reprezentative organizaţii ale societăţii civile, care l-au susţinut pe Klaus Iohannis îl acuză, într-un manifest publicat chiar astăzi: ”Aţi  pus în practică cea mai neruşinată trădare a votului popular de după 1990”.

Alina Gorghiu  a mai spus că Ziua Naţională,  aşa cum a fost ea hotărîtă a fi sărbătorită de Parlament cu o săptămînă înainte prin şedinţa festivă, mai semnifică şi devotament. Un devotament faţă de ţară, de naţiune. Un devotament pe care, iată, preşedintele refuză să şi-l asume, lipsind nemotivat de la şedinţa solemnă. N-a dat nicio explicaţie, nici nu se simte dator să o facă. Devotamentul său are alte ţinte, pe care nu le cunoaştem. Dar nu România.

Ultima valoare la care se referea Alina Gorghiu că e semnificată de Ziua Naţională, ziua Unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 este ”curajul politic”. Nu ştiu cît curaj politic mai are Iohannis. L-a pierdut, în momentul în care şi-a sacrificat partidul ”său” şi ”guvernul său”, pe altarul păstrării în siguranţă a funcţiei ”sale”, pînă la capăt. Speră ca noua construcţie politică, alianţa socotită nefirească cu stînga, aducerea PSD-ului la guvernare, să-i asigure nu numai un sfîrşit liniştit de mandat, plin de plimbări prin străinătate alături de soţie, onorînd orice invitaţie posibilă, dar şi un potenţial viitor politic, de prim ministru, aşa cum arată unele scenarii şi prognoze. Ludovic Orban, preşedintele pe care l-a dat jos din fruntea Partidului Liberal, pentru a-l putea tranzacţiona fără probleme, l-a acuzat chiar că a urmărit asta de la bun început.

Iohannis nu-şi mai asumă nicio decizie şi nicio responsabilitate. Nu are pic de devotament faţă de România, nu-l animă niciun sentiment de datorie faţă de ţară. Fără să fi intenţionat acest lucru, Alina Gorghiu ne-a explicat clar şi a expus toate motivele pentru care preşedintele Klaus Iohannis n-a participat la şedinţa festivă a Parlamentului României, cu prilejul Zilei Naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici