China avertizează Statele Unite, după ce o navă militară americană a tranzitat Strâmtoarea Taiwan

Administraţia Chinei a avertizat, vineri, Statele Unite că este pregătită să riposteze la "provocări", după ce armata americană a trimis o navă militară prin Strâmtoarea Taiwan cu argumentul libertăţii de navigaţie.

1162 afișări
Imaginea articolului China avertizează Statele Unite, după ce o navă militară americană a tranzitat Strâmtoarea Taiwan

Armata americană a anunţat că distrugătorul USS Chung-Hoon, din clasa de nave militare Arleigh Burke, a tranzitat Strâmtoarea Taiwan joi. "Tranzitul navei USS Chung-Hoon prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei zone Indo-Pacifice libere şi deschise", a comunicat armata americană.

Administraţia Chinei a condamnat acţiunea şi a avertizat Statele Unite. "China se opune ferm acţiunilor de acest fel şi îndeamnă Statele Unite să înceteze provocarea de probleme, escaladarea tensiunilor şi subminarea păcii şi stabilităţii în zona Strâmtorii Taiwan", a transmis Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze din Washington, potrivit agenţiei Reuters.

"Navele militare americane fac frecvent demonstraţii de forţă în numele exercitării libertăţii de navigaţie. Nu este vorba despre menţinerea unei regiuni libere şi deschise. China va continua să fie în alertă la nivel ridicat şi este pregătită să riposteze la toate ameninţările şi provocările, în orice moment; China va acţiona în mod determinat pentru a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a atras atenţia oficialul chinez.

Un oficial militar de la Beijing a declarat că armata chineză a mobilizat trupe pentru urmărirea navei militare americane, subliniind că "toate manevrele distrugătorului au fost sub control".

Statele Unite nu recunosc independenţa Taiwanului, dar oferă sprijin politic şi militar Administraţiei separatiste de la Taipei. Beijingul nu a exclus posibilitatea de a recurge la forţă militară pentru readucerea Taiwanului sub control. China a intensificat activităţile militare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în august 2022 de Nancy Pelosi, preşedintele în funcţie al Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici