Starul rock american David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani

Starul american de folk-rock David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani, a confirmat reprezentantul său, conform BBC.

759 afișări
Imaginea articolului Starul rock american David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani

Starul rock american David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani

Cosby a facut parte din două formaţii importante în anii 1960: The Byrds şi Crosby, Stills and Nash şi a fost renumit pentru modul în care a cântat la chitară şi pentru armoniile sale vocale.

În cariera sa a reuşit performanţa rară de a fi inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame.

Fostul său coleg de trupă Graham Nash şi-a exprimat "tristeţea profundă", în ciuda relaţiei deseori "volatile" dintre cei doi bărbaţi.

Soţia lui Crosby a declarat pentru site-ul de showbiz Variety că acesta a murit "după o lungă boală", înconjurat de familie.

Crosby s-a născut în California, la 14 august 1941, fiind fiul cineastului Floyd Crosby, laureat al premiului Oscar la Hollywood.

El s-a alăturat grupului The Byrds în 1964 - un grup folk-rock care a înregistrat primul său succes cu un cover al piesei Tambourine Man a lui Bob Dylan.

Trei ani mai târziu se formează Crosby, Stills şi Nash, ca un supergrup care a cântat la legendarul festival Woodstock din 1969.

Mai târziu, li s-a alăturat cântăreţul şi compozitorul canadian Neil Young. Şi această trupă a fost afectată de conflicte interne şi s-a destrămat după câţiva ani - deşi de atunci s-a reformat periodic pentru concerte.

Printre hiturile compuse de Crosby în perioada în care a făcut parte din trupă se numără imnurile hippy Almost Cut My Hair şi Deja Vu.

A devenit cunoscut pentru politica sa contraculturală şi pentru mustaţa sa caracteristică, precum şi pentru talentul său muzical. O carieră de şase decenii a culminat cu ultimul său album, For Free, lansat în 2021.

Discul l-a văzut făcând echipă cu unul dintre copiii săi, James Raymond, care fusese dat spre adopţie la scurt timp după naştere şi care a făcut cunoştinţă cu tatăl său abia trei decenii mai târziu.

În afara scenei, Crosby a avut mai multe conflicte cu forţele de ordine din SUA, inclusiv o arestare în 1982 pentru acuzaţii legate de droguri şi arme.

Se pare că abuzul de substanţe se intensificase după moartea unei prietene într-un accident de maşină, pe când era tânăr.

Au urmat perioade de sănătate precară şi un transplant de ficat în 1994. Reputaţia lui Crosby pentru un stil de viaţă hedonist a făcut ca, două decenii mai târziu, să fie numit de revista Rolling Stone "cel mai improbabil supravieţuitor al rockului".

Ulterior, Crosby şi-a exprimat regretul pentru dependenţele şi altercaţiile sale cu colegii de scenă, declarând în 2019 pentru Los Angeles Times că îi este "ruşine" de unele dintre comportamentele sale din trecut.

După moartea muzicianului, Graham Nash a scris pe reţelele de socializare că regretatul său colaborator a fost "neînfricat în viaţă şi în muzică" şi a lăsat în urmă un "gol imens".

El a recunoscut că au avut o relaţie "volatilă", dar a spus că "ceea ce a contat întotdeauna pentru David şi pentru mine mai mult decât orice a fost bucuria pură a muzicii pe care am creat-o împreună".

Un alt omagiu a venit din partea cântăreţului de la Beach Boys, Brian Wilson, care a scris pe Twitter că are "inima frântă" la aflarea veştii - deoarece colegul său de breaslă a fost un "talent incredibil" şi o "persoană minunată".

Cauza exactă a morţii nu a fost precizată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici