Soldații ruși își acuză comandanții că au folosit „trupe de barieră” pentru a-i împiedica să se retragă VIDEO

Membrii unei unități de asalt rusești recent formate își acuză comandanții că au desfășurat trupe pentru a-i împiedica să se retragă și i-au amenințat cu moartea după ce au suferit pierderi „uriașe” în estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

Într-un videoclip adresat președintelui Vladimir Putin, un grup de aproximativ două duzini de bărbați în uniformă militară spun că sunt rămășițele Storm, o unitate din cadrul Ministerului Apărării.

„Am stat sub foc deschis de mortiere și artilerie timp de 14 zile”, spune Alexander Gorin, un soldat rus, în apelul care a apărut pentru prima dată vineri pe canalele rusești Telegram. „Am suferit pierderi uriașe. Treizeci și patru de persoane au fost rănite și 22 au murit, inclusiv comandantul nostru”.

Un alt soldat a declarat că unitatea era formată inițial din 161 de oameni la începutul operațiunilor.

Gorin a spus că oamenii săi au luat decizia de a se întoarce la sediul central al armatei ruse, dar superiorii lor le-au refuzat evacuarea: „Au plasat trupe de barieră în spatele nostru și nu ne lăsau să părăsim poziția noastră… Ne amenință că ne vor distruge unul câte unul și ca unitate. Vor să ne execute ca martori ai unei conduceri criminale complet neglijente”.

Trupele de barieră sau forțele antiretragere sunt unități militare poziționate în spatele forțelor din prima linie pentru a menține disciplina și a împiedica fuga soldaților.

„Comandanții noștri sunt o organizație criminală. Nu există o altă modalitate de a spune acest lucru”, a declarat un alt soldat rus, care s-a identificat ca fiind Serghei Moldanov.

The Guardian a identificat opt bărbați în înregistrarea video. Contactați, trei dintre ei au confirmat că sunt membri ai unității Storm și au confirmat relatarea făcută în clip.

Bărbații, care au cerut să rămână anonimi, au declarat că au fost între timp evacuați de pe linia frontului.

Unitatea Storm a fost înființată de Ministerul Apărării în ianuarie pentru a lua parte la ofensiva de iarnă a Moscovei în estul Ucrainei. La momentul formării sale, ministerul a declarat că unitatea a fost „special concepută pentru a străpunge cele mai complexe și eșalonate sectoare de apărare ale forțelor armate ale Ucrainei”.

Potrivit rapoartelor din presa rusă, precum și fotografiilor publicate pe conturile de socializare ale mai multor luptători, unitatea este formată în mare parte din veterani ruși care au luat parte la prima ofensivă a Rusiei în Ucraina în 2014.

Soldații din trupele Storm din videoclip au afirmat că au fost forțați să le dea bani comandanților lor, iar cei care au refuzat au fost trimiși pe linia frontului.

Apelul lor este cel mai recent dintr-un flux constant de videoclipuri similare apărute din ianuarie, în care soldații ruși se plâng de tratamente necorespunzătoare.

În noiembrie anul trecut, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ruse au început probabil să desfășoare trupe de barieră sau „unități de blocare”. „Tactica de împușcare a dezertorilor atestă probabil calitatea scăzută, moralul scăzut și indisciplina forțelor rusești”, a declarat ministerul într-o declarație.

Kremlinul a respins în mare parte rapoartele potrivit cărora armata rusă ar fi suferit dezertări în Ucraina, alimentate de condițiile proaste și de moralul scăzut.

„Există băieți care au dezertat de la posturile de luptă? Da, s-a întâmplat … din ce în ce mai puțin acum”, a declarat Putin la sfârșitul anului trecut. „Repet încă o dată că niciun caz de această natură [dezertări] nu are un caracter de masă”.

Președintele rus a mai afirmat că Ucraina își folosește propriile trupe de barieră, „împușcându-și proprii soldați în spate”.

Armata rusă, ajutată de grupul paramilitar Wagner, aruncă în luptă zeci de mii de soldați de mai bine de două luni în încercarea de a câștiga teren în regiunea Donbas. Dar ofensiva Moscovei pe un arc de 160 de mile în estul Ucrainei a adus câștiguri minime cu costuri amețitoare. Oficialii occidentali estimează că până la 200.000 de persoane au fost ucise sau rănite de partea rusă.

Într-un alt semn că Moscova este nemulțumită de starea luptelor, presa rusă a relatat duminică că ministrul apărării, Serghei Șoigu, l-a demis pe comandantul districtului său militar estic, generalul-locotenent Rustam Muradov.

Demiterea acestuia reprezintă cea mai recentă remaniere a vârfurilor de comandă pe fondul unei serii de eșecuri pe câmpul de luptă. Bloggerii pro-război apropiați Kremlinului au făcut legătura între demiterea lui Muradov și încercările nereușite ale acestuia de a captura orașul Vuhledar din Donețk.

Sub comanda lui Muradov, se crede că Rusia a pierdut peste 100 de tancuri și transportoare blindate de trupe într-o bătălie de trei săptămâni în Vuhledar luna trecută.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed