UE dă 500 de milioane de euro ajutor militar Ucrainei: „Va fi decisiv”

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.

Anterior, într-o declaraţie pentru presă de luni, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat speranţa că statele membre ale UE vor aproba o nouă tranşă de bani.

Borrell a spus că este încrezător că cele 27 de state membre vor ajunge la un acord asupra acestor fonduri, care fac parte din aşa-numitul Instrument European pentru Pace.

Ungaria nu infirmă, nu susține

Reuters precizează că guvernul şi Ministerul de Externe din Ungaria nu au răspuns unei solicitări de a comenta informaţiile conform cărora Budapesta blochează această decizie.

Ţările din UE lucrează de asemenea la un al zecelea pachet de sancţiuni care să intre în vigoare luna viitoare împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Totuși, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a transmis luni că guvernul de la Budapesta se opune unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, afirmând că acesta ar fi o „greșeală uriașă”. „Sancțiunile au dovedit că duc Europa într-un impas. Economic, politic și de securitate. Ar fi o greșeală uriașă să înaintăm un alt pachet de sancțiuni”, a scris luni șeful diplomației ungare pe pagina sa de Facebook.

Charles Michel cere ca banii confiscați de la Rusia să fie dați Ucrainei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, a relatat luni Financial Times.

„Următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel într-un comentariu pentru ziarul spaniol El Mundo.

Uniunea Europeană a blocat în noiembrie rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a sancţiona Moscova din cauza invaziei din Ucraina.

Cum a reacționat Rusia

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că intenția Statelor Unite de a transfera o parte din activele confiscate ale Rusiei în favoarea Ucrainei înseamnă furt.

„Circulă multe idei de acest fel, se numește furt. O țară care încearcă să se poziționeze ca stat de drept este acum în stare de auto-negare”, a declarat Serghei Riabkov luni, potrivit agenției TASS.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed