Antena Meniu Search
x

După tancuri, Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de luptă: "Şi acesta este un vis"

Războiul din Ucraina, ziua 337. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după că Washington şi Berlin au dat undă verde pentru trimiterea de tancuri grele Kievului: Abrams şi Leopard 2.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 10:34

Vezi și

 Volodimir Zelenski, care miercuri a împlinit 45 de ani, a primit cadou de ziua lui promisiunea unui livrări de tancuri grele Leopard 2 şi Abrams, dar a subliniat că viteza şi volumul acestui ajutor sunt elementele-cheie în continuare, în timp ce următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante.

"Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă", a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare. Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP, citat de Agerpres

"Astăzi am vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, este important pentru noi să ne extindem cooperarea în domeniul artileriei, trebuie să ajungem la furnizarea de avioane către Ucraina. Şi acesta este un vis. Şi aceasta este o sarcină. O sarcină importantă pentru noi toţi", a spus preşedintele ucrainean.

"Cu cât mai mult sprijin de apărare primesc eroii noştri de pe front din partea lumii, cu atât mai repede se va pune capăt agresiunii Rusiei şi cu atât mai fiabile vor fi garanţiile de securitate pentru Ucraina şi pentru toţi partenerii noştri după război", a argumentat el.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. "Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile", a spus el.

Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,"cheia" pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este "acum viteza şi volumul" livrărilor de tancuri grele armatei. "Cheia acum este viteza şi volumul sunt acum cheia. Viteza de antrenament a soldaţilor noştri, viteza livrărilor de tancuri (...) şi volumul de sprijin", a subliniat preşedintele ucrainean.

Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata sa se confruntă "în fiecare zi cu zeci de atacuri inamice" în Donbas.

Rusia, în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk

Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar,  AFP. "Luptele se intensifică", a indicat aceasta pe Telegram, menţionând zona din apropiere de Bahmut, pe care trupele Moscovei încearcă să-l cucerească de câteva luni, precum şi oraşul Vugledar, care avea 15.000 de locuitori înainte de război şi este situat în partea de sud-vest a liniei frontului din regiunea Doneţk.

"Acum, în Donbas, în faţa superiorităţii lor numerice şi în materie de arme, avantajul nostru constă în profesionalismul comandamentului militar şi curajul soldaţilor", a adăugat Ganna Maliar, în mesajul transmis cu puţin timp după anunţul livrării de tancuri grele occidentale Kievului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » După tancuri, Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de luptă: "Şi acesta este un vis"