Antena Meniu Search
x

Fostul președinte argentinian Carlos Menem a murit

Carlos Menem, fostul președinte argentinian care a asigurat stabilitate economică și legături strânse cu Statele Unite în anii 1990, în timp ce se bucura de un stil de viață extravagent, a murit. Fostul lider politic avea 90 de ani.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 14.02.2021, 18:47

Fostul președinte argentinian Carlos Menem a murit
Fostul președinte argentinian Carlos Menem a murit - Ricardo Ceppi / Stringer via Getty Images
  • Carlos Menem a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 90 de ani.
  • Carlos Menem a fost preşedintele Argentinei în perioada 1989 – 1999, iar din 2005 era senator.

Președintele argentinian Alberto Fernández a confirmat moartea fostului lider în vârstă de 90 de ani.

Avocat provenit dintr-una dintre cele mai sărace provincii din Argentina, Menem a orientat Argentina către piața liberă, fiind la un moment dat invidiat de vecini și favorizat de investitori. Însă realizările lui Menem au coincis cu creșterea șomajului, a inegalității economice și a datoriei externe, scrie Mediafax.

Menem a fost, de asemenea, extrem de flexibil ca politician, începându-și cariera ca discipol al generalului Juan Domingo Peron, care a fondat mișcarea populistă care îi poartă numele și care a plasat economia în mare măsură sub controlul statului. Menem, care a ocupat două mandate de președinte între 1989 și 1999, a transformat țara - dar în direcție opusă.

Menem s-a bucurat de compania vedetelor, găzduindu-i pe Rolling Stones și pe Madonna în Buenos Aires și a reacționat memorabil la criticile primite după ce a primit un Ferrari roșu cadou de la un om de afaceri italian în 1990. „Este al meu, al meu și al meu”, a spus Menem, un fan al curselor auto, în fața camerelor de televiziune. "De ce aș dona-o?"

Mai târziu, el a acceptat fără tragere de inimă să scoată la licitație mașina pentru 135.000 de dolari, iar veniturile vor fi direcționate către bugetul statului.

Carlos Menem a fost fiu de imigranţi sirieni

Fiul de imigranți sirieni, Menem a fost de trei ori guvernator al provinciei La Rioja, remarcat pentru părul lung până la umeri și perciunii extravaganți.

A câștigat nominalizarea Partidului Peronist și a ajuns la victorie în alegerile prezidențiale din 1989, valorificând haosul economic și social din Argentina, țara fiind afectată în inflație anuală de 5.000%. Sub Menem, economia a înregistrat o creștere puternică, inflația a scăzut la o singură cifră, iar peso, moneda națională, s-a bucurat de o stabilitate fără precedent, deoarece a fost legată de S.U.A. dolar. Părul lung au dispărut, iar hainele strălucitoare au fost înlocuite de costume importate, confecționate manual.

Trupele argentiniene au participat la războiul din 1991 împotriva Irakului și s-au alăturat ONU în misiunile din Haiti și din fosta Iugoslavie.

Carlos Menem a reînnoit, de asemenea, relațiile cu Marea Britanie, întrerupte după invazia argentiniană din 1982 a insulelor Falkland aflate în proprietatea britanică. Invazia s-a încheiat cu înfrângerea Argentinei într-un război de 74 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Fostul președinte argentinian Carlos Menem a murit