Antena Meniu Search
x

SUA impune sancțiuni Rusiei și Iranului pentru detenția abuzivă și luarea de ostatici a americanilor

Administrația Biden a anunțat joi o primă rundă de sancțiuni care vizează Rusia și Iranul pentru implicarea în luarea de ostatici și detenția abuzivă a cetățenilor americani în străinătate, scrie CNBC, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 22:45

SUA impune sancțiuni Rusiei și Iranului pentru detenția abuzivă și luarea de ostatici a americanilor
- Profimedia

Sancțiunile americane vizează Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut adesea sub numele de FSB, și Organizația de Informații a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, sau IRGC-IO, pentru că „sunt responsabili sau complici, direct sau indirect implicați sau responsabili de ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a detenției ilegale a unui cetățean american în străinătate”.

Departamentul de Stat a făcut demersuri oficiale pentru a declara detenția lui Gershkovich ca fiind una abuzivă

Doi oficiali de rang înalt ai administrației, care au vorbit sub rezerva anonimatului conform regulilor de bază stabilite de Casa Albă, au declarat că sancțiunile de joi erau în curs de aplicare înainte ca autoritățile ruse să-l rețină pe cetățeanul american Evan Gershkovich luna trecută.

Gershkovici, jurnalist la The Wall Street Journal, a fost arestat la sfârșitul lunii martie sub acuzația de spionaj. Departamentul de Stat a făcut demersuri oficiale pentru a declara detenția lui Gershkovich ca fiind una abuzivă, ceea ce deschide resurse suplimentare pentru a asigura eliberarea acestuia.

Pe acelaşi subiect

Administrația Biden și conducerea The Wall Street Journal au negat afirmațiile rusești potrivit cărora Gershkovici ar fi spion. Administrația a identificat cel puțin doi cetățeni americani care sunt reținuți pe nedrept în Rusia și trei în Iran, împreună cu un rezident permanent legal al SUA. Un oficial al administrației a declarat că familiile lor au fost informate cu privire la noile sancțiuni înainte de anunțul de joi.

Departamentul Trezoreriei a anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva următoarelor persoane din Iran:

  • Ruhollah Bazghandi, un oficial de contrainformații al IRGC-IO, a fost implicat în detenția prizonierilor străini deținuți în Iran. Departamentul afirmă că activitatea sa pentru IRGC-IO include planuri de asasinare a jurnaliștilor, a cetățenilor israelieni și a altor persoane considerate inamici ai Iranului;
  • Mohammad Kazemi, comandantul IRGC-IO, supraveghează operațiunile de suprimare a societății civile din Iran, inclusiv represiunea regimului împotriva protestelor din întreaga țară ca răspuns la uciderea lui Mahsa Amini, potrivit departamentului. El a fost desemnat anterior de către Biroul pentru controlul activelor străine în octombrie.
  • Mohamad Mehdi Sayyari, co-șef adjunct al IRGC-IO, a fost implicat direct în organizarea logisticii pentru prizonierii din Iran;
  • Mohammad Hasan Mohagheghi, co-șef adjunct al IRGC-IO, servește ca agent de legătură între înalții oficiali ai IRGC și oficialii IRGC-IO în operațiunile de contraspionaj din Siria, a declarat departamentul.

„Acțiunea noastră este un avertisment pentru cei din întreaga lume care ar reține în mod nejustificat cetățeni americani, cu privire la consecințele potențiale ale acțiunilor lor”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației în cadrul unei convorbiri cu reporterii.

„Acești actori din Rusia și Iran au încercat să se folosească de americani pentru a obține o influență politică sau pentru a obține concesii din partea Statelor Unite. Aceste acțiuni amenință stabilitatea și integritatea sistemului politic internațional. De asemenea, amenință siguranța cetățenilor americani și a altor persoane din străinătate”, a adăugat persoana în cauză.

„Sancțiunile sunt menite să schimbe comportamentul și să stimuleze un comportament mai bun și sperăm că acestea pot contribui la realizarea acestui lucru acum și în viitor”, a mai spus cel de-al doilea oficial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » SUA impune sancțiuni Rusiei și Iranului pentru detenția abuzivă și luarea de ostatici a americanilor