Antena Meniu Search
x

Xi Jinping este aşteptat în Rusia într-o vizită de stat, la primăvară. Putin extinderea colaborării cu Beijingul

Liderul rus Vladimir Putin a declarat vineri că se aşteaptă ca omologul său chinez, Xi Jinping, să efectueze o vizită de stat în Rusia, în primăvara anului 2023, informează Reuters. Vladimir Putin şi Xi Jinping au programată, vineri, o discuţie prin videoconferinţă. În declaraţiile introductive. transmise în direct de televiziunea rusă de stat, Vladimir Putin a subliniat că relaţiile dintre Rusia şi China sunt tot mai importante ca factor de stabilizare şi a spus că Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări.

de Redactia Observator

la 30.12.2022, 12:44

Xi Jinping, președintele Chinei
- Profimedia

"Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prietene, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova", i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping. Vizita va "demonstra lumii cât de apropiate sunt relaţiile ruso-chineze", a adăugat Putin.

Vizita, menţionează Reuters, ar fi o manifestare publică de solidaritate din partea Beijingului, pe fondul campaniei militare eşuate a Rusiei în Ucraina. Alocuţiunea lui Putin de la începutul videoconferinţei sale cu liderul chinez a durat aproximativ opt minute.

Într-un răspuns mult mai scurt, Xi Jinping a declarat că China este pregătită să sporească cooperarea strategică cu Rusia în condiţiile a ceea ce el a numit o situaţie "dificilă" în lume în general.

Relația dintre Rusia și China, mai apropiată în ultimele luni

Relaţia dintre Rusia şi China, pe care cele două părţi au salutat-o ca fiind un parteneriat "fără limite", a căpătat o mare importanţă de când Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina, la 24 februarie. Deşi ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent Rusiei, China s-a abţinut să condamne campania militară a Moscovei, subliniind în schimb nevoia de pace.

Exporturile ruseşti de energie către China au crescut semnificativ de la izbucnirea conflictului, Rusia fiind în prezent cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Cu toate acestea, Beijingul a avut grijă până acum să nu ofere tipul de sprijin material direct ce ar putea provoca sancţiuni occidentale împotriva Chinei. În septembrie, la un summit în Uzbekistan, Xi Jinping i-a spus lui Putin că este "preocupat" de situaţia din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping este aşteptat în Rusia într-o vizită de stat, la primăvară. Putin extinderea colaborării cu Beijingul