Ambasadorul ungar la București a fost convocat la MAE. Anunțul a venit de la Budapesta, nu de la români

Publicat: 24 iul. 2023, 17:20, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Ambasadorul ungar la București a fost convocat la MAE. Anunțul a venit de la Budapesta, nu de la români

Ambasadorul ungar la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe român, în urma declaraţiilor premierului Viktor Orban la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad. Anunțul a venit din partea ministrului ungar de externe Peter Szijjarto și nicidecum din partea MAE.

Convocarea ambasadorului ungar la MAE român nu a fost nicio surpriză, a mai spus oficialul de la Budapesta, care menționează că întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă şi manieră calmă şi politicoasă, potrivit MTI.

Cât despre discursul de la Băile Tuşnad al premierului Viktor Orban, care a afirmat că a primit din partea MAE român un document în care i s-a sugerat să nu vorbească despre anumite teme, Szijjarto a declarat că secretarul de stat adjunct din MAE român care a discutat cu ambasadorul ungar „practic a repetat aceleaşi puncte”, dar într-o formă actualizată, pentru că între timp discursul lui Orban a fost deja susţinut.

Szijjarto mai arată în postare că Ungaria va continua să depună eforturi pentru o cooperare cu România bazată pe respect reciproc. „Vom vorbi întotdeauna despre planurile şi obiectivele noastre, şi vom evalua situaţia prezentă în mod respectuos”, a adăugat ministrul de externe ungar.

Scrisoare pentru Ciolacu

Premierul ungar Viktor Orban i-a mulțumit printr-o scrisoare transmisă, sâmbătă, premierului român Marcel Ciolacu, pentru discuţiile recente desfăşurate la Bucureşti şi pentru asigurarea unei desfăşurări calme a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad.

„Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că discursul meu s-a putut desfăşura astăzi (sâmbătă – n. r.) paşnic şi în linişte”, se arată în scrisoarea semnată de premierul ungar.

Orban i-a promis lui Ciolacu sprijin şi cooperare în chestiunile discutate la întâlnirea desfăşurată miercuri la Bucureşti.

Discursul lui Orban

Viktor Orban a criticat la Băile Tuşnad faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate. El a mai spus că Ungaria va prelua preşedinţia Consiliului UE şi un obiectiv principal va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Orban a mai precizat că în materialul respectiv i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orban.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. „Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul”, dar „nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a remarcat Viktor Orban.