Belarus: Ministrul Afacerilor Externe a decedat subit. Luni, trebuia să se întâlnească cu Lavrov, șeful diplomației Rusiei

Publicat: 27 nov. 2022, 08:31, de Magda Marincovici, în Internațional
Belarus: Ministrul Afacerilor Externe a decedat subit. Luni, trebuia să se întâlnească cu Lavrov, șeful diplomației Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe al Belarus, Vladimir Makei, a decedat, transmite agenția de presă de stat Belta. Informația a fost preluată de presa internațională. Cauzele decesului sunt necunoscute deocamdată.

Vladmir Makei a fost timp de zece ani șeful diplomației Belarusului.

El trebuia să se întâlnească, luni, cu omologul său rus Sereghei Lavrov, potrivit Reuters, în plin conflict între Ucraina și Rusia, Belarus fiind un aliat al acesteia din urmă.

Imediat după declanșarea invaziei ruse, Belarus a permis soldaților ruși să treacă pe teritoriul său pentru a ajunge în Ucraina. În luna octombrie, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a afirmat că trupe ruse vor sosi în țara sa pentru a participa la o grupare regională a forțelor cu scopul de a proteja frontierele țării.

Înaintea protestelor de la Minsk, după alegerile prezidenţiale, Vladimir Makei a criticat Rusia şi a militat pentru relaţii mai bune cu Occidentul, dar şi-a schimbat brusc poziţia când au început demonstraţiile antiguvernamentale. A susţinut că acestea au fost puse la cale de agenţi ai Occidentului.

Din 22 august 2012, Vladimir Makei a fost ministrul Afacerilor Externe al Belarusului. El a deținut și rangul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar.