Ce caută în România Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA. Se întâmplă după 80 de ani!

Ce caută în România Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA explică CBS News. Unitatea de infanterie ușoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfășoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă.

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în România — pentru prima dată în Europa după aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO condusă de americani.

CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, pe un elicopter Black Hawk pentru călătoria de o oră până la marginea teritoriului NATO – la doar aproximativ trei mile de granița României cu Ucraina.

Ce caută în România Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA

Din momentul în care președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, forțele sale au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, o regiune ucraineană asupra căreia Moscova a preluat ilegal controlul în 2014. De mai bine de șapte luni, trupele ruse au a încercat să ajungă de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, cu scopul de a captura orașele-port cheie ucrainene Mykolaiv și Odesa.

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainean la mare lăsând țara și forțele sale militare fără ieșire la mare.

Acea amenințare, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre diviziile de elită de asalt aerian din America, echipată cu arme grele.

Ce caută în România Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de sol NATO”, a declarat Lubas pentru CBS News. „Aducem o capacitate unică, din capacitatea noastră de asalt aerian… Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem această mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre și atacurile aeriene.”   

Întorcându-se spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, Black Hawk a aterizat în cele din urmă pe un loc de operare unde trupele americane și române loveau ținte în timpul unui exercițiu comun de asalt aerian și terestru.

Cartușele de tanc și focul de artilerie erau reale. Exercițiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță. Antrenamentele de război atât de aproape de această graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații NATO ai Americii că armata SUA este aici.

Se întâmplă după 80 de ani!

Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Iulian Berdila pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referință din cel de-al doilea război mondial din Franța. Forțele americane au înființat o garnizoană la baza aeriană Mihail Kogălniceanu a armatei române.

În total, aproximativ 4.700 de soldați de la baza de origine a 101-a Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocați pentru a întări flancul estic al NATO.

Matthaidess a declarat pentru CBS News că el și trupele sale au fost cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de vedere, ei au „vizionat îndeaproape” forțele ruse, „și-au construit obiective împotriva cărora să exerseze” și au efectuat exerciții care sunt „replica exactă a ceea ce se întâmplă” în război.

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...
Mierea importată din afara UE, la control

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...