Donald Trump poate fi judecat pentru spionaj,după ce FBI a descoperit documente Top Secret în locuința lui

Publicat: 13 aug. 2022, 08:32, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Donald Trump poate fi judecat pentru spionaj,după ce FBI a descoperit documente Top Secret în locuința lui

Agenții FBI au confiscat 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele marcate Top Secret, a anunțat vineri Departamentul de Justiție, dezvăluind totodată că a făcut percheziția pe baza legii spionajului.

Conform Reuters, informațiile au fost prezentate pe baza mandatului de percheziție aprobat de un judecător american și documentelor însoțitoare eliberate la patru zile după ce agenții au percheziționat reședința lui Trump, Mar-a-Lago, din Palm Beach. Legea Spionajului, una dintre cele trei legi citate în cererea de mandat, datează din 1917 și incriminează dezvăluirea de informații care ar putea dăuna securității naționale.

Trump, într-o declarație pe platforma sa de socializare, a spus că înregistrările au fost „toate declasificate” și păstrate în „o zonă securizată”.

„Nu aveau nevoie să „sechestreze” nimic. L-ar fi putut avea oricând doreau, fără să facă politică și să pătrundă în Mar-a-Lago”, a spus politicianul.

Perchezițiile au fost făcute ca parte a unei investigații federale pentru a stabili dacă Trump a păstrat ilegal documente, odată cu încheierea mandatului, în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața democratului Joe Biden.

Cele trei legi citate ca justificare pentru mandat se referă la infracțiunea de manipularea greșită a documentelor guvernamentale, indiferent dacă acestea sunt clasificate sau nu. Ca atare, afirmațiile lui Trump că a declasificat documentele nu ar avea nicio legătură cu potențialele încălcări ale legilor în cauză.

Agenții FBI au preluat peste 30 de articole, inclusiv peste 20 de cutii, fotografii, o notă scrisă de mână și acordarea grațierii pentru aliatul lui Trump și consilierul său, Roger Stone. Pe listă se află și informații despre „Președintele Franței”.

Departamentul de Justiție a declarat, în cererea de mandat aprobată de judecătorul Bruce Reinhart, că are motive probabile să creadă că au avut loc încălcări ale Legii privind spionajul, la domiciliul lui Trump.

Acea lege a fost inițial adoptată pentru a combate spionajul. Investigațiile în temeiul acestuia au fost relativ neobișnuite până când Departamentul de Justiție și-a intensificat utilizarea atât sub conducerea lui Trump, cât și a predecesorului său, Barack Obama, pentru a urmări divulgatorii de informații de securitate națională, inclusiv scurgeri de informații către mass-media de știri.

Secțiunea legii citată ca bază pentru mandat interzice deținerea neautorizată a documentelor privind apărarea națională. Nu a precizat și de ce anchetatorii au motive să creadă că a avut loc o astfel de încălcare.

Departamentul de Justiție a folosit Legea Spionajului în cazuri importante în ultimii ani, inclusiv fostul angajat al Agenției Naționale de Securitate Edward Snowden, fostul analist de informații militare Chelsea Manning și fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

Niveluri de clasificare

Există trei niveluri principale de clasificare pentru materialele guvernamentale sensibile: Top secret, secret și confidențial.

„Top secret” este cel mai înalt nivel, rezervat pentru cele mai sensibile informații de securitate națională a SUA. Astfel de documente sunt de obicei păstrate în unități guvernamentale speciale, deoarece dezvăluirea ar putea afecta grav securitatea națională.

Agenții FBI au colectat luni patru seturi de documente Top Secret, trei seturi de documente secrete și trei seturi de documente confidențiale. Agenții au descoperit un set de documente etichetate „documente clasificate/ TS (Top Secret, n.r.)”, catalogate drept extrem de secrete și sensibile.

Trump nu a fost decocamdată acuzat și nu este clar dacă îi vor fi aduse acuzații.