Lista companiilor cu datorii, publicată de ANAF  

Publicat: 30 iul. 2022, 14:20, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Lista companiilor cu datorii, publicată de ANAF  

Agenţia Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut publică „Lista ruşinii”, adică numele companiilor care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în trimestrul doi din acest an (perioada aprilie – iunie 2022).

Lista nu include, însă, și persoanele fizice, urmare a faptului că legislația a fost modificată recent.

„Lista ruşinii” a fost constituită pe baza Ordinului nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016, potrivit RomaniaTv. Lista poate fi consultata aici.

Obligaţiile fiscale restante  sunt cele notificate, existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării. Nu este vorba și de obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate este operată de organul fiscal central din oficiu în termen de 15 zile, debitorii care şi-au achitat obligaţiile, fiind eliminați de pe aceste liste, precizează ANAF.