Lovitură de stat în Burkina Faso: armata a preluat puterea, l-a arestat pe președinte și a dizolvat guvernul

Armata din Burkina Faso a anunțat că a preluat controlul asupra țării luni, destituindu-l pe președintele Roch Kabore, dizolvând guvernul și parlamentul, suspendând constituția și închizându-i granițele.

Conform CNN, lovitura de stat a fost anunțată la televiziunea de stat de căpitanul Sidsore Kader Ouedraogo, care a spus că armata a preluat puterea ca răspuns la „degradarea continuă a situației de securitate” din țară și la „incapacitatea guvernului” de a uni populația.

Alături de el, îmbrăcat în haine militare și o beretă roșie, se afla locotenent-colonelul Paul-Henri Damiba, un ofițer militar superior care a fost prezentat oamenilor din Burkina Faso ca noul lor lider.

Damiba a fost promovat în decembrie de Kabore comandant al celei de-a treia regiuni militare a țării, care este responsabilă de securitatea în capitala Ouagadougou, potrivit Reuters. A studiat la o academie militară din Paris și a scris recent o carte intitulată „Armate din Africa de Vest și terorism: răspunsuri incerte?”

Nu a fost făcută nicio mențiune în declarația televizată despre locul unde se află Kabore. Președintele nu a fost văzut în public deduminică, când au izbucnit lupte în jurul palatului prezidențial din Ouagadougou.

Unul dintre liderii puciului a declarat pentru CNN că Kabore a fost reținut luni de soldații care preluaseră controlul asupra unei baze militare înainte de a lua cu asalt curtea palatului și de a trage focuri de armă în apropierea casei președintelui. Aceeași sursă a spus că Kabore și-a semnat demisia și este ținut într-un „loc sigur” în țara vest-africană.

Secretarul general al ONU, António Guterres, este îngrijorat de locul unde se află președintele Kabore și urmărește îndeaproape evoluțiile din Burkina Faso, a declarat luni purtătorul de cuvânt al său, Stephane Dujarric, într-o declarație.

Imaginile de luni de la Ouagadougou au arătat vehicule înarmate și soldați parți în fața sediului radiodifuzorului de stat, Radio Télévision du Burkina (RTB).

Civili s-au adunat pe străzi claxonând și aplaudand în sprijinul armatei, după anunțul de luni.

„Oamenii își fug din case și oameni mor peste tot din cauza terorismului. Situația nu este rezolvată. Dacă armata preia conducerea, cred că lucrurile vor reveni la normal”, a declarat Oumar Junior Bahoro, unul dintre manifestanții din centrul orașului Ouagadougou.

Reacții la eveniment

Comunitatea Economică pentru Statele Africii de Vest (ECOWAS) a postat luni o declarație pe Facebook în care spune că urmărește „cu mare îngrijorare situația politică și de securitate din Burkina Faso, în urma unei tentative de lovitură de stat”.

ECOWAS a cerut ca „soldații să se întoarcă în cazarmă, să mențină o situație republicană și să favorizeze dialogul cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor”, adăugând că i-a considerat pe armata responsabilă pentru bunăstarea lui Kabore.

Luni, ambasada Franței din Burkina Faso a postat un mesaj pe site-ul său prin care își avertizează cetățenii din țară că situația „rămâne destul de confuză”.

„În așteptarea unei lămuriri, vă recomandăm să evitați mișcările neesențiale în timpul zilei și să nu ieșiți noaptea”, se spune în mesaj.

Două zboruri Air France programate luni seara au fost, de asemenea, anulate, potrivit ambasadei.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Asia în zbor: Viitorul călătoriilor aeriene după pandemie

Asia în zbor: Viitorul călătoriilor aeriene după pandemie

Asia post-pandemică își revendică rolul de lider în redresarea sectorului aviatic, pe măsură ce regiunea asistă la o cerere în creștere pentru călătorii aeriene,...

Nu vă lăsați păcăliți! Politicienii nu sunt mesageri divini

Nicolae Ciucă a invocat inspirația divină când a decis să formeze alianța cu PSD. ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”, a declarat el. Gabriela Firea este...