Un diplomat român, ales șeful Misiunii UE în Republica Moldova

Publicat: 27 apr. 2023, 13:16, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Un diplomat român, ales șeful Misiunii UE în Republica Moldova

Șeful Misiunii UE în Republica Moldova este un diplomat român cu experiență – Cosmin Dinescu, care a fost desemnat în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni.

Decizia de creare a Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM) a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023, România susținând puternic înființarea ei.

EUPM este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Numirea diplomatului român a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell.

,,Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice. În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE. A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova,” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

La începutul săptămânii, la Consiliul Afaceri Externe, diplomația română a reușit să obțină, pe lângă decizia de creare a EUPM, acordul politic pentru crearea unui nou regim de sancțiuni, care vizează persoanele și entitățile care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Cine este Cosmin Dinescu

În prezent, Cosmin Dinescu este ambasadorul României în Lituania și Letonia. El a candidat pentru poziția de șef al Misiunii UE în Republica Moldova, alături de alte șapte persoane.

Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc.

Printre funcțiile deținute de-a lungul timpului, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009).

Activitățile Misiunii UE se vor concentra pe consolidarea capacităților, inclusiv posibilitatea de implementare de către EUPM a recomandărilor din evaluările privind riscurile amenințărilor hibride în Republica Moldova.

De asemenea, Misiunea UE va ajuta la pregătirea accelerată a Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Nu în ultimul rând, va susține ameliorarea și depășirea vulnerabilităților accentuate ale Republicii Moldova, pe fondul presiunilor crescute din partea Federației Ruse.

Misiunea UE va contribui la creșterea rezilienței în sectorul de securitate, precum și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și a dezinformării, în acord cu nevoile exprimate de Chișinău și susținute puternic de România, arată MAE.