20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalFiul unui fost ministru Sud-Coreean de Externe fuge în Coreea de Nord

Fiul unui fost ministru Sud-Coreean de Externe fuge în Coreea de Nord

Potrivit unor estimări, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din calea sărăciei şi reprimării în Coreea de Sud de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953). Însă dezertările în sens invers sunt extrem de rare.

Choe In-guk, fiul unui fost ministru de Externe Choe Dok-shin, mort în 1989, la trei ani după ce a ajuns în Coreea de Nord împreună cu soţia sa, a aterizat la Phenian sâmbătă, potrivit site-ului oficial nord-coreean Uriminzokkiri.

Într-o înregistrare video filmată pe aeroport şi publicată de site duminică, Choe, în vârstă de 72 de ani, spune că a venit în capitala nord-coreeană ”să locuiască în ea”.

”Nu reuşesc să-mi găsesc cuvintele pentru a-mi exprima recunoştinţa faţă de Republica ce mă primeşte cu braţele deschise”, spune el.

Choe mai spune că a hotărâr să trăiască în Coreea de Nord pentru ”a răspunde dorinţei” părinţilor săi.

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat că nu ştia nimic despre această dezartare înainte de publicarea articolului şi a subliniat că nu urmăreşte faptele şi gesturilor persoanelor, ”pentru că respectă libertatea de mişcarre”.

Un număr mic de sud-coreeni într-o situaţie economică dificilă au plecat în Nord, în trecut. Unii au fost trimişi înapoi în Sud de către Phenian, care a apreciat că ei erau indezirabili în nevoile sale de propagandă.

Anul trevut doi sud-coreeni au fost repatriaţi, a dezvăluit ministerul, fără să facă alte precizări.

Phenianul, supus unor dure sancţiuni ONU din cauza programelor sale nuclear şi balistic, îi cataloghează pe transfugii nord-coreeni trecuţi în Sud drept ”gunoaie umane”.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă