14.8 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalFranța interzice abaya în școli

Franța interzice abaya în școli

Franța va interzice, începând cu luna septembrie, îmbrăcămintea islamică cunoscută sub numele de abaya în școli, a anunțat duminică guvernul, iar un înalt oficial a calificat-o drept un “atac politic”, transmite cbsnews.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, ministrul educației, Gabriel Attal, a declarat că interdicția se aliniază cu “laicité”, versiunea dură a laicității din Franța, care interzice semnele exterioare ale religiei în școli.

Criticii susțin că această politică generală a fost transformată în armă pentru a-i viza pe musulmanii francezi.

“Laicité nu este o constrângere, ci un tip de libertate, libertatea de a-ți făuri propria opinie și de a te emancipa prin școală”, a spus Attal, reluând un limbaj despre femeile musulmane din Franța care a fost denunțat de mult timp ca fiind colonialist și paternalist.

Attal a descris veșmântul lung și fluid ca fiind “un gest religios, menit să testeze rezistența republicii față de sanctuarul secular pe care trebuie să-l constituie școala”.

“Dacă intri într-o sală de clasă, nu trebuie să poți identifica religia elevilor doar privindu-i”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat luni că abaya este “în mod “evident” religioasă și că este “un atac politic, un semn politic” și consideră că purtarea ei este un act de “proselitism”.

Attal a declarat că va oferi “reguli clare la nivel național” directorilor de școli înainte de revenirea la cursuri în toată țara, din 4 septembrie.

Măsura vine după luni de dezbateri privind purtarea abayei în școlile franceze, unde femeilor și fetelor le este interzis de mult timp să poarte vălul islamic sau să își acopere fața.

O lege din martie 2004 a interzis “purtarea în școli a semnelor sau ținutelor prin care elevii își manifestă în mod ostentativ apartenența religioasă”. Aceasta include cruci mari, kippah-uri evreiești și eșarfe islamice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic

Rusia a plasat România pe un fel de "listă neagră", aceea a țărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicând precis și ce fel de...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă