12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSocialSocietateÎncepe pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. 300.000 de credincioși vor ajunge...

Începe pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. 300.000 de credincioși vor ajunge în Iași

Autorităţile anunţă că iau măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii publice, deoarece se estimează că aproximativ 300.000 de persoane din ţară şi străinătate vor veni în zilele următoare la Iaşi, pentru a lua parte la pelerinajul organizat cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a nevoiaşilor.

„Conform estimărilor organizatorului, dar şi din datele noastre din anii anteriori, chiar şi înainte de pandemie, aşteptăm în jur de 300.000 de persoane care se vor închina la Sfintele Moaşte, dar şi persoane care vor participa la celelalte activităţi specifice pelerinajului. Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, comandantul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău, col Ioan Sandu.

Autorităţile locale vor primi, până pe 16 octombrie, sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice pentru una dintre cele mai ample manifestări religioase ortodoxe din România, pelerinajul la racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care se va desfăşura la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din municipiul Iaşi, în perioada 7 – 16 octombrie.

Pentru a fi evitate busculadele, aşa cum se obişnuieşte de mai mulţi ani, pe străzile din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va fi realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str Arhitect G.M. Cantacuzino – str Iordache Lozonschi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sfântul Andrei – str Iancu Bacalu – Blvd Regele Ferdinand I al României.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, şeful Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău recomandă celor veniţi în pelerinaj să manifeste răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizatori cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

De asemenea, jandarmii şi poliţiştii recomandă ca în perioada următoare să fie acordată o atenţie deosebită copiilor şi persoanelor vârstnice care vin în pelerinaj la Iaşi, precum şi a bunurilor personale.

Persoanelor care au probleme grave de sănătate şi care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, autorităţile ieşene le recomandă să nu călătorească neînsoţiţi şi să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgenţă din municipiul Iaşi.

„Vă asigurăm că desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestărilor religioase din această perioadă este prioritatea noastră, iar în caz de necesitate, adresaţi-vă cu încredere celui mai apropiat reprezentant al forţelor de ordine aflat în zona unde sunteţi sau apelaţi numărul de urgenţă 112”, a declarat col Ionuţ Grădinaru, inspector şef al ISU Iaşi. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă