Andrzej Duda: Polonia este gata să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare

Potrivit lui Duda, "Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad" şi "este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus", două teritorii care se învecinează cu Polonia.

22 apr. 2024, 12:51
Andrzej Duda: Polonia este gata să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare

Preşedintele polonez a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină, informează AFP.

„Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

NATO va trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv baterii de tip PATRIOT. Kremlinul susține că Occidentul ar vrea să-l elimine pe Zelenski: „Să-ţi fie frică, paiaţă”

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte polonez Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja „de o perioadă de timp” obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

„Am abordat deja acest subiect de mai multe ori”, a declarat Duda. În martie, el a avut o întrevedere cu omologul său american Joe Biden.

Potrivit lui Duda, „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad” şi „este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus”, două teritorii care se învecinează cu Polonia.

Șeful de Stat Major al armatei germane trage un semnal de alarmă! „Rusia putea fi pregătită să atace NATO în 5-8 ani”

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare. În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliaţii au reafirmat că NATO va face „tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare”.

 Moscova afirmă că Occidentul ”se balansează periculos pe marginea unui conflict între puterile nucleare”

Sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă între cele mai mari puteri nucleare din lume, a avertizat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov , informează Reuters.

Lavrov a spus că SUA şi NATO sunt obsedate de ideea de a-i cauza Rusiei o ”înfrângere strategică” şi că există riscul ca o asemenea confruntare să conducă la un nivel de pericol nuclear sporit.

”Occidentalii se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, ceea ce este plină de consecinţe catastrofale”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

SUA şi aliaţii lor afirmă că ajută Ucraina să se apere de agresiunea rusă şi că Moscova agravează tensiunile între Est şi Vest, inclusiv prin avertismente repetate despre pericolul unui conflict nuclear.

”O îngrijorare specială provoacă faptul că există ‘troica’ statelor nucleare occidentale care sunt printre susţinătorii esenţiali ai regimului criminal de la Kiev, principalii iniţiatori ai diverşilor paşi provocatori. Vedem riscuri strategice grave în asta, ceea ce conduce la o creştere a nivelului de pericol nuclear”, a subliniat Serghei Lavrov.