Cum vor putea plăti românii factura online cu cardul de energie

Românii vulnerabili vor primi anul acesta un ajutor de la stat de 1.400 lei. Banii vor fi acordați în două tranșe egale, pentru plata facturilor. Cardul de energie care va fi distribuit prin Poșta Română și va fi acordat doar persoanelor cu venituri reduse.

24 ian. 2023, 13:10
Cum vor putea plăti românii factura online cu cardul de energie

De la 1 februarie, Poşta Română va începe să distribuția cardurilor de energie acordate de Guvern persoanelor cu venituri reduse, pentru plata facturilor la electricitate şi la încălzirea locuinţelor.

În 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale potrivit unui comunicat de presă.

Citiți și: Se schimbă cardul pentru plata facturilor la energie și certificatul de validare a datoriei. Anunț important pentru românii care beneficiază de aceste ajutoare

Cardul de energie încărcat cu bani pentru plata facturilor va putea fi folosit şi online. Aplicaţia electronică va fi gata începând cu luna martie, însă până atunci, românii trebuie să ştie că pot folosi cardul de energie pentru plata facturilor.

Cum plătim facturile până când aplicaţia va fi gata

1. La oficiul poştal

2. La domiciliul beneficiarului cu ajutorul poştaşului

3. Bani în mână pentru lemnele de foc

Cardurile de energie vor fi distribuite prin Poșta Română

Suma pe care Guvernul o pune la dispoziția cetățenilor este de 1400 lei, iar ajutorul vine de la Uniunea Europeană, în două tranșe. Banii vor fi virați pe cardurile de ajutor emise și distribuite de și prin Poșta Română.

Cu această sumă, românii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate vor putea plăti facturile la gaz, electricitate și energie termică în sistem centralizat.

Marcel Cioloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat luni că Guvernul României ia în calcul mărirea plafonului de venit pentru care se acordă cardul de sprijin al facturilor de la 2.000 de lei la 3.000, a anunțat în exclusivitate la Antena 3 CNN.

„Într-adevăr, analizăm această posibilitate să vedem cum se implementează tranșa întâi, cea care are termenul scadent luna februarie și cu data de 20 februarie pentru efectuarea plăților.

Dacă se va decide la nivel de coaliție în acest sens, noi pregătim simulările necesare pentru ca să extindem plafonul de venit de la 2000 de lei la 3000 de lei și odată cu aceasta să creștem numărul de beneficiari”, a anunţat ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

Poşta Română va fi cea care va face plăţile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici. De aceste carduri de energie vor beneficia aproximativ 4 milioane de români.

Cum se acordă ajutorul de la stat

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează cadrul de energie

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

-venitul minim garantat;
-alocația pentru susținerea familiei;
-statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cum se face online plata facturilor cu cardul de energie

Conform procedurii publicate pe site-ul Poștei Române, procedura de efectuare a plății este următoarea:

Beneficiarul trebuie:

– să se logheze cu seria cardului de energie

– să încarce documentele online

– să aibă o adresă de mail

Confirmarea de plată va fi transmisă la adresa de e-mail a beneficiarului în termen de 5 zile.

De asemenea, venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 lei.

Când ajung cardurile la beneficiari?

În perioada 1–28 februarie 2023 beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie.

Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

În perioada 1–30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II‑a.

Citiți și: Companiile care au făcut oferte către Poşta Română pentru achiziţionarea de tehnologie necesară scanării cardurilor de energie