Liber la vânatoarea de urși. Tanczos Barna a decis, în ultima zi de mandat, că 481 de urși bruni pot fi uciși, în fiecare an

Tanczos Barna, fostul ministrul al Mediului, a decis în ultima zi de mandat că 481 de urși bruni pot fi uciși. Măsura luată de fostul ministru vine pe fondul înmulțirii populației de urs brun, dar și ca urmare a numeroaselor atacuri ale urșilor asupra oamenilor, înregistrate în ultima perioadă.

16 iun. 2023, 12:59
Liber la vânatoarea de urși. Tanczos Barna a decis, în ultima zi de mandat, că 481 de urși bruni pot fi uciși, în fiecare an

Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului, a luat decizia de a reglementa cota de prevenție la urs, chiar în ultima zi a mandatului său. Ceea ce înseamnă că nu mai puțin de 481 de urși bruni pot fi uciși, anual.

”Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populaţiei de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare cu scop de intervenţie”, a declarat Tanczos Barna.

Citește și România, lovită de viituri istorice! Zeci de oameni în lacrimi, după ce casele lor au fost distruse de inundații. ”S-a ales praful. Asta e munca mea din 1990”

Ordinul de ministru care a stabilit această cotă de prevenție la urs a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după  care va fi publicat în Monitorul Oficial, conform unui mesaj postat în mediul online chiar de Tanczos Barna.

Decizia are ca fundament creșterea populației de urs brun, dar și înmulțirea momentelor în care urșii au atacat oamenii. Cota de prevenție a fost stabilită, însă, după ce a avut loc o consultare între reprezentanții ministerului și ONG-urile de mediu.

Citește și Papa Francisc a fost extrenat, după operația pe care a suferit-o recent. Suveranul Pontif s-a adresat oamenilor adunați la spitalul Gemelli din Roma

După ce a fost decis, prin ordinul ministrului, că 481 de urși bruni pot fi uciși, ONG-urile au explicat că măsura este una care convine de minune industriei de vânătoare, pentru că se dă liber, practic, la vânarea urșilor bruni, în special a masculilor mari. Adică exact a acelor exemplare care sunt cele ma ”căutate” de vânători.