România riscă să piardă bani din PNRR după ce Senatul a amânat dezbaterea pe legea pensiilor speciale

Dezbaterea din Parlament pe pensii speciale a început cu o amânare. Senatorii din comisia de buget au decis să amâne discuțiile până când ministrul Finanțelor va veni să dea explicații cu privire la reforma pensiilor speciale. Și asta pentru că, deși România are jalon din PNRR să elimine din privilegii, proiectul inițiat de guvern nu rezolvă problema.

07 feb. 2023, 18:13
România riscă să piardă bani din PNRR după ce Senatul a amânat dezbaterea pe legea pensiilor speciale

Guvernul are mai puțin de o lună să vină cu o reformă a pensiilor, altfel pierde bani grei din PNRR. Pentru recalculare, banii de la buget sunt insuficienți, o spun chiar specialiștii în fiscalizare. Cu toate că au promis că vor renegocia procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor, guvernanții nu dau semne că ar fi pe drumul cel bun.

Comisia de buget-finanţe a Senatului a amânat, marţi, acordarea unui aviz pe proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, care reprezintă unul din jaloanele din PNRR și ar trebui adoptat până la următoarea cerere de plată a Guvernului.

Preşedintele Comisiei, senatorul PNL Nicolae Neagu, a solicitat, ca urmare a cererilor din Comisie, miniştrilor Muncii şi de Finanţe să participe la dezbateri şi în două săptămâni să prezinte un document din care să rezulte impactul bugetar al acestui proiect de lege, potrivit Agerpres. Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

Citeşte şi: Radu Oprea: „Rareş Bogdan, în loc să îl întrebe pe Virgil Popescu de ce a eşuat la negocierea regulamentului european care impune limitele pentru care OMV plăteşte sau nu taxa de solidaritate, dă vina pe Ministerul Finanţelor”

„Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în în perioada activă, pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Banca Mondială a transmis formal că proiectul privind reforma pensiilor speciale este insuficient, iar Comisia Europeană și-a comunicat informal nemulțumirile, urmând în scurt timp să le facă și publice.

Citeşte şi: Vasile Dîncu: „Preşedintele PSD Marcel Ciolacu are şanse să câştige alegerile prezidenţiale”