Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo se intensifică. Belgradul şi-a trecut armata în stare de alertă

Armata sârbă a informat că şi-a plasat trupele în alertă întărită luni seară, situaţie care subliniază recentele tensiuni din Kosovo unde s-au înregistrat focuri de armă şi explozii şi unde au fost ridicate blocaje rutiere.

28 dec. 2022, 16:35
Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo se intensifică. Belgradul şi-a trecut armata în stare de alertă

Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat marți că Serbia încearcă, influențată de Rusia, să destabilizeze situația din regiune, după ce guvernul de la Belgrad și-a declarat sprijinul în favoarea etnicilor sârbi care au blocat șoselele și protestează de mai bine de trei săptămâni.

„Preşedintele Serbiei a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, într-un comunicat.

Generalul Milan Mojsilovic, şeful Statului Major al armatei sârbe, a anunţat că a fost trimis de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la graniţa cu Kosovo.

„Situaţia de acolo este complicată”, a declarat Mojsilovic la televiziunea Pink, duminică seară, în drum spre Raska, la zece kilometri de granița cu Kosovo, potrivit Digi 24.

El a adăugat că este nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, termen folosit de autorităţile sârbe pentru a desemna graniţa cu Kosovo. Şi Ministerul de Interne sârb a susținut că „toate unităţile” vor intra „imediat sub comanda şefului Statului Major”.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii sudice, populată majoritar de albanezi, proclamată în 2008. Guvernul de la Belgrad îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un context în care Kosovo vrea să-şi consolideze suveranitatea pe întreg teritoriul.

Citeşte şi: Austria prevestește o criză masivă în Uniunea Europeană: va dura 10 sau 15 ani

Câteva sute de sârbi kosovari au ridicat blocaje rutiere în nordul Kosovo începând cu 10 decembrie pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb, paralizând traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Cu puţin timp înainte de plecarea generalului Mojsilovic în zona de frontieră, mai multe media sârbe au postat pe reţelele sociale o înregistrare video, în care se aud focuri de armă, susţinând că sunt „lupte” care au avut loc la începutul serii, când forţele kosovare au încercat să înlăture o baricadă. Poliţia kosovară a dezminţit imediat pe pagina sa de Facebook că membrii săi ar fi participat la vreun schimb de focuri.

Presa din Pristina, în schimb, a afirmat că o patrulă a Forţei de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), o misiune NATO, se afla în zona tirurilor. Ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, a declarat că patrula KFOR a fost atacată. La rândul său, KFOR a anunţat că va desfăşoară o anchetă în legătură cu focurile de armă „din 25 decembrie, în apropierea unei patrule a misiunii NATO în Kosovo”.

„Nu au fost răniţi sau pagube materiale”, a transmis KFOR într-un comunicat.

La începutul lui noiembrie, sute de poliţişti sârbi integraţi poliţiei din Kosovo, precum şi judecători, procurori şi alţi funcţionari publici au demisionat în masă, în semn de protest faţă de o decizie, de acum suspendată de guvernul de la Pristina, de a interzice sârbilor care locuiesc în Kosovo să folosească plăcuţe de înmatriculare eliberate de Serbia. Situaţia cu Kosovo este „în pragul unui conflict armat”, a spus, săptămâna trecută, prim-ministra guvernului sârb, Ana Brnabic.

Citește şi: Volodimir Zelenski, în război și cu Viktor Orban. Acuzații grave ale Ucrainei: „Un dispreț patologic!”