Top 5 mașini second hand greu de vândut. Ce autoturism se cumpără cel mai repede

Analiștii spun că o mașină la mâna a doua, în România, se vinde între patru și nouă săptămâni. Indiferent că vorbim de mașini mici, SUV-uri sau cele din gamele de lux, există unele autoturisme care nu se vând deloc ușor.
Alina Costache
14 nov. 2023, 16:08
Top 5 mașini second hand greu de vândut. Ce autoturism se cumpără cel mai repede
Top 5 mașini second hand greu de vândut. Ce autoturism se cumpără cel mai repede

Mii de anunțuri de vânzare de mașini second hand apar zilnic pe portalurile de profil din România. De la hatchback-uri de dimensiuni mici, până la SUV-uri de lux, printre mașinile puse la vânzare se regăsesc și modele rare care, mai devreme sau mai târziu, pleacă acasă cu noul proprietar. Timpul de vânzare variază, ținându-se cont de model și facilitățile oferite.

Citește și: Noi modificări în Codul Rutier. Categoria de șoferi care nu va mai putea conduce mașini puternice, chiar dacă are permis categoria B

Top 5 mașini second hand greu de vândut

Cercetările companiei de date auto carVertical au relevat faptul că românii preferă mașinile din clasa economică, acestea fiind și modelele ce și-au găsit cel mai rapid proprietari noi. Cu toate acestea, pentru a vinde anumite modele poate fi nevoie și de peste 2 luni.

Din top 5 mașini cele mai vândute din România toate provin din Japonia, fiind produse de Honda, Suzuki și Mitsubishi. Este nevoie, în medie, de 25,7 zile pentru a vinde o Suzuki Grand Vitara, care este mașina cel mai rapid vândută din țară. Această mașină oferă șoferilor capabilități SUV și este și destul de ieftină, ceea ce o face o alegere populară pe piața mașinilor second hand.

Grand Vitara este urmată de Honda Accord (26,3 zile), Honda Civic (26,5 zile), Suzuki Swift (26,5 zile) și Mitsubishi ASX (27 de zile). Aceste modele au o reputație bună în rândul șoferilor, ceea ce duce la o crește a cererii. Asta ca să nu mai vorbim că toate sunt accesibile ca preț. Dintre toate mașinile vândute în România, vehiculele din clasa economică își găsesc cel mai rapid un cumpărător.

„Cererea de mașini rulate de bună calitate este încă foarte mare pe piața din România, iar oferta nu este pe măsură. În teorie, acest lucru ar trebui să scadă numărul de tranzacții și să afecteze timpul de vânzare a mașinilor în general. De asemenea, arată că oamenii preferă să aleagă vehicule mai fiabile și explică de ce modelele menționate mai sus se vând mai repede decât altele”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.

Nu toate mașinile își găsesc rapid o casă nouă, pentru că vânzarea unor modele necesită timp și răbdare. Vehiculul care se vinde cel mai greu în România este Porsche Taycan, stând 66,9 de zile în medie pe piață. Jeep Renegade (52,5 zile), Kia Niro (51,8 zile) și Alfa Romeo Stelvio (51,1 zile) sunt, de asemenea, mașini care necesită mai mult timp pentru a le vinde. La mică distanță în spatele lor un alt Porsche și-a asigurat locul 5 – Porsche 911, vândut în medie în 48,3 zile.

În general, mașinile de lux și de clasă premium sunt mai greu de vândut, deoarece doar o mică parte din șoferi își pot permite să cheltuiască zeci sau chiar sute de mii de euro pe un vehicul. Multe mașini de lux ajung în România din țările occidentale, deoarece selecția acestor modele direct de pe piața autohtonă este limitată. Acest lucru aduce riscuri suplimentare pentru cumpărători, deoarece fraudarea kilometrajului și daunele ascunse sunt probleme încă destul de comune pe piața mașinilor second hand.

O Dacia Logan își găsește un proprietar nou în 4 săptămâni (28,7 zile), în timp ce este nevoie de o săptămână în plus (34,8 zile) pentru a vinde o Dacia Lodgy. Mărcile populare precum BMW se situează undeva la mijloc, ilustrând faptul că mulți cumpărători sunt pretențioși și nu se grăbesc să cumpere prima mașină care le apare în față pe portalurile de anunțuri.

„Piața de mașini second hand din România suferă în continuare de consecințele cauzate de războiul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina. Pe măsură ce lanțul de livrare a mașinilor noi este întrerupt, acest lucru afectează și piața de mașini second hand. Nu este clar când se va îmbunătăți situația, ceea ce duce la o căutare mai lungă și mai complicată pentru mașinile second hand”, mai spune Buzelis.

Citește și: Maşinile electrice nu vor mai fi scutite de taxe din 2024, după ce numărul lor a crescut mult peste estimări

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Animalul care are amprente aproape identice cu ale omului. Experții au probleme în a le diferenția
Capital.ro
Toți românii cu buletin vor fi notificați prin SMS. Devine obligatoriu în România
Playtech.ro
ȘOC! Babs și Ema Uta, show incendiar în ținute minuscule. Au înnebunit internetul cu dansurile lor
DailyBusiness
Lovitură pentru românii care plătesc facturi!
Adevarul
Soldații ruși au publicat o înregistrare în timp ce umilesc prizonieri ucraineni VIDEO
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Conturile multor români sunt în mare pericol. Pot rămâne faliți în câteva secunde
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e „grăsuță”
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Mărturiile dureroase ale italienilor care au asistat la moartea celor două tinere înghițite de viitură: „M-am apropiat de ea, ca să îi spun că sunt acolo, dar nu mi-a răspuns”
Capital.ro
Impozit OBLIGATORIU în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Candidat la primăria unei localități din Mexic, asasinat după închiderea secțiilor de votare
MediaFlux
IMPOZIT de 70%. Cine sunt contribuabilii vizați de ANAF
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'