Un cutremur în Marea Neagră ar putea avea efecte devastatoare pe teritoriul României. Experții avertizează cu privire la un fenomen periculos

Un cutremur puternic în zona litorară a României ar putea avea efecte devastatoare din cauza morfologiei fundului Mării Negre.

06 feb. 2023, 16:34
Un cutremur în Marea Neagră ar putea avea efecte devastatoare pe teritoriul României. Experții avertizează cu privire la un fenomen periculos
Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea un cutremur în Marea Neagră

Experții avertizează cu privire la efectele devastatoare pe care un cutremur le-ar putea avea în zona Mării Negre, pe teritoriul României. Dobrogea a fost lovită de mai multe seisme de-a lungul timpului, care au dus la tsunamiuri de intensitate mică sau mai mare.

Dobrogea de Sud are un nivel de seismicitate ridicat comparativ cu ținuturile nordice. 88% din numărul total al cuteremurelor au fost înregistrate în această zonă. Până în 1929 au fost înregistrate 170 de cutremure în întreaga Dobrogea. Numai în sudul acestei zone se concentrează 117 focare, 76% dintre acestea în zona Șabl-Capul Caliacra.

Citește și: VIDEO Momentul şocant în care un bloc cu multe etaje se prăbuşeşte după cutremur

În martie 1901 a avut loc cel mai devastator cutremur de aici, care a distrus sate întregi de la malul Mării Negre, provocând un tsunami de aprximativ cinci metri înălțime.

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național de Fizică a Pământului, spune că oricânând se pot produce valuri seismice în Marea Neagră care ar putea produce un nou tsunami. Pericolul est eși mai mare acum deoarece aici există depozite foarte mari de hidrogen și acid sulfuric.

Potrivit specialiștilor de la Insstitutul de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, la adâncimi de 200 de metri, în Marea Neagră nu mai există oxigen, doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat care formează săruri metalice de culoare neagră, precum sulfură de plumb sau sulfură de fier, relatează realitatea.net.

Citește și: Ce pericol îi așteaptă pe români după marele cutremur resimțit în Turcia și Siria. Gheorghe Mărmureanu, totul despre legătura cu seismele din România

Sub această adâncime nu mai există nicio formă de viață, singurele microorganisem care se pot dezvolta aici fiind bacteriile.

„Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand să ia un lighean și să agite mâna în apă, să vadă ce valuri apar”, spune Mărmureanu.

Potrivit acestuia, valurile seismice nu sunt cea mai mare problemă, ci gazele care ar putea ieși la suprafață de sub Șabla, în urma unui cutremur puternic.

„Ar fi un pericol mai mare decât un val de tsunami”, mai spune acesta.