Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare.

Aleksander Şipliuk conduce laboratorul de hipersonică al Institutului de Mecanică Teoretică şi Aplicată din Novosibirsk şi a coordonat în ultimii ani cercetări pentru dezvoltarea sistemelor ruseşti de rachete hipersonice.

Potrivit colegilor săi, au fost efectuate percheziţii în interiorul institutului. ''În institut s-au desfăşurat operaţiuni ale poliţiei. Au legătură cu directorul nostru Aleksander Şipliuk. L-au arestat, l-au inculpat la fel ca pe (cercetătorul Anatoli) Maslov, de înaltă trădare'', a declarat pentru agenţia TASS directorul pentru cercetări ştiinţifice al institutului, Vasili Fomin, adăugând că Şipliuk a fost dus la închisoarea Lefortovo din Moscova.

Citește și: Rusia ar putea fabrica 50 de rachete nucleare hipersonice anul acesta. Șeful Statului Major american: ”Nu ai cum să te aperi”

Aleksander Şipliuk este al treilea cercetător rus din industria de apărare arestat începând din luna iunie. În vârstă de 56 de ani, el este un expert rus renumit, doctor în matematică-fizică, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Rusiei şi cercetător remarcat în domeniul aerodinamicii, mai ales în cel al rachetelor hipersonice.

Înaintea lui a fost arestat Anatoli Maslov, cercetător al aceluiaşi institut, acuzat că a scurs informaţii despre rachetele hipersonice ruseşti.

Un alt cercetător din Novosibirsk, Dmitri Kolker, a murit luna trecută de cancer pancreatic, la scurt timp după ce a fost arestat de asemenea pentru trădare.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri