Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, transmite Reuters.

'A fost ordonată o mişcare urgentă (de trupe) spre graniţa cu Kosovo', a declarat ministrul apărării, Milos Vucevic, în direct la televiziune. 'Este clar că are loc o teroare împotriva comunităţii sârbe din Kosovo', a adăugat el, conform Agerpres.ro.

În localitatea Zvecan s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său, după alegeri boicotate de sârbii din Kosovo.

Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo, printre care şi Zvecan, au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie - un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo.

Într-un comunicat, poliţia din Kosovo a transmis vineri că cinci poliţişti au fost răniţi uşor după ce protestatarii au aruncat în ei cu pietre şi diferite obiecte. Patru vehicule de poliţie au fost atacate, unul dintre ele fiind incendiat, se spune în comunicat, potrivit căruia în zonă au fost auzite focuri de armă.

Zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la un spital local pentru răni minore şi efecte ale gazelor lacrimogene, au indicat autorităţile medicale sârbe locale.

Blerim Vela, şeful administraţiei preşedintei kosovare Vjosa Osmani, a acuzat 'structuri ilegale şi criminale ale Serbiei' pentru escaladarea tensiunilor. 'Serbia poartă întreaga responsabilitate pentru escaladare', a spus el într-un comunicat.

Câteva vehicule ale misiunii NATO de menţinere a păcii au fost văzute în vecinătatea locului incidentului, unde elicoptere survolau zona, potrivit reporterului Reuters.

Jeffrey Hovenier, ambasadorul SUA la Pristina, a condamnat acţiunea poliţiei.

'SUA condamnă acţiunea în curs a autorităţilor kosovare de a intra în clădirile municipale din nordul Kosovo. Măsurile violente de astăzi ar trebui să înceteze imediat', a transmis el pe Twitter.

Chris Murphy, senator american democrat şi membru al Comisiei pentru Relaţii Externe, care a vizitat recent Kosovo, a spus că a fost 'luat prin surprindere' de incident. 'Ca prieten al Kosovo, sunt luat total prin surprindere. El (premierul albanez Albin Kurti) ar trebui să înceteze imediat această provocare', a scris senatorul american.

Protestele urmează după alegerile locale care au fost boicotate masiv.

Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.

Mai devreme vineri, poliţia din Pristina a emis un comunicat în care spunea că îi asistă pe noii primari să poată intra în primăriile din cele patru localităţi.

Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, potrivit unui anunţ la postul de radio al poliţiei.

Sârbii din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, nu recunosc declaraţia de independenţă din 2008 a Kosovo de Serbia.

Planul sprijinit de Occident şi convenit verbal în martie de guvernele kosovar şi sârb viza să detensioneze situaţia, acordându-le locuitorilor sârbi mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea ultimă.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri