Bănci și Asigurări

BNR: Creditele contractate de companii pentru maşini şi echipamente au o contribuţie modestă în finanţarea investiţiilor (6%), majoritatea investiţiilor fiind finanţate din surse proprii (75%)

BNR: Creditele contractate de companii pentru maşini şi...

Autor: Claudia Medrega

28.01.2023, 11:08 203

♦ „Aceste evoluţii impun o analiză mai riguroasă a politicilor economice şi o calibrare mai atentă a programelor guvernamentale, prin promovarea sectoarelor şi companiilor competitive sau care pot diminua vulnerabilităţile macroeconomice ale României“, susţine BNR.

Creditele contractate de com­pa­nii pentru maşini şi echipa­mente au înregistrat majorări importante de flux, dar aces­tea au o contribuţie modestă în finanţarea investiţiilor (6% în 2020, conform INS), majoritatea investiţiilor fiind finanţate din surse proprii (75%), susţine BNR. „Aceste evoluţii impun o analiză mai riguroasă a politicilor economice şi o ca­librare mai atentă a programelor guverna­mentale, prin promovarea sectoarelor şi com­paniilor competitive sau care pot dimi­nua vulnerabilităţile macroeconomice ale României“, se arată în cel mai recent Ra­port al BNR asupra Stabilităţii Financiare. Pe de altă parte, volumul creditelor acor­date pentru nevoile curente (finanţarea stocurilor şi credite de trezorerie) s-au majorat substanţial în 2022, ponderea acestor credite ajungând la 70% în totalul creditelor noi în primele nouă luni ale anului 2022, comparativ cu 67% în anul 2021, mai susţine BNR.

Creditele noi corporate în euro au urcat în septembrie la 795 mil. euro (3,9 mld. lei), maximul istoric lunar din 13 ani, depăşind în premieră în ultimul deceniu creditele noi corporate în lei, de 2,8 mld. lei.

Cumulat, creditele noi corporate în euro au ajuns în primele 9 luni din 2022 la un volum cumulat de echivalentul a 21,9 mld. lei (4,4 mil.euro), cu 74% peste nivelul din aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce nivelul cumulat al creditelor noi corporate în lei a fost în primele 9 luni din 2022 de 31,5 mld. lei, cu circa 9% peste nivelul din ia­nu­arie-septembrie 2021. Pe total, în primele 9 luni din 2022 companiile au luat credite noi în lei şi euro de 53,4 mld. lei, cu 29% peste volumul din 9 luni din 2021, de 41,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO