Eveniment

Este oficial: Ucraina începe exporturile de energie electrică spre Uniunea Europeană

Este oficial: Ucraina începe exporturile de energie...

Autor: Petru Mazilu

30.06.2022, 15:30 111

Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană, au anunţat, joi, premierul ucrainean, Denys Shmyhal, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Primele exporturi au ajuns în România.

„La doar trei luni de la primirea certificatului energetic, a început mult-aşteptatul export de energie electrică ucraineană către Europa! Astăzi [joi], de la prima oră a nopţii, astfel de exporturi au plecat spre România. Volumul iniţial este de 100 MW", a declarat Shmyhal într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

„Numai în prima zi, întreprinderea de stat Ukrenergo a câştigat 10 milioane de UAH din vânzarea accesului la punctul de trecere interstatală. Potenţialul de export al energiei electrice ucrainene către Europa este de până la 2,5 GW. În acest scenariu, statul va putea încasa peste 70 de miliarde UAH pe an", a adăugat el.

Preşedintele Comisiei Europene a salutat demersul, afirmând că acesta serveşte nevoilor Ucrainei şi UE.

„Aceasta va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri atât de necesare pentru Ucraina, Aşa că amândoi beneficiem", a scris joi Ursula Von der Leyen pe Twitter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO