Eveniment

Ludovic Orban dă guvernul în judecată pentru problema alegerilor locale

Ludovic Orban dă guvernul în judecată pentru problema...

Autor: Gabriel Pecheanu

05.08.2022, 12:14 77

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, anunţă că dă în judecată Guvernul pentru a obţine o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea şi să organizeze alegeri locale în localităţile unde s-a vacantat funcţia de primar sau a fost dizolvat consiliul local.

„Dacă alegeri nu sunt, democraţie nu este. Am luat decizia de a da în judecată guvernul pentru a obţine o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea şi să organizeze alegeri locale în cele peste 40 de localităţi unde s-a vacantat funcţia de primar sau a fost dizolvat consiliul local. Deşi guvernul a primit încă de anul trecut adrese oficiale de la AEP prin care a fost informat de faptul că multe localităţi au rămas fără primar, acesta a refuzat să emită hotărârile de guvern pentru organizarea alegerilor. Nu există atentat mai grav la adresa democraţiei decât refuzul de a organiza alegeri. Singura sursă de legitimitate pentru aleşi este votul acordat de cetăţeni. Cine nesocoteşte dreptul de vot al oamenilor este un duşman al democraţiei”, scrie pe Facebook Ludovic Orban.

El transmite că vineri a înregistrat la guvern plângerea prealabilă.

„După care, dacă guvernul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, mă voi adresa instanţei de contencios administrativ. Le-am atras atenţia membrilor guvernului că voi solicita instanţei pe lângă hotărârea de obliga guvernul să organizeze alegeri locale şi sancţiuni pecuniare pentru membrii guvernului pentru fiecare zi întârziere faţă de termenul legal de 90 de zile şi, de asemenea, anularea actelor administrative emise de primarii interimari după expirarea acestui termen de 90 de zile în care guvernul era obligat de lege să organizeze alegeri. Dacă acceptăm ca guvernul să calce în picioare constituţia, legile ţării şi democraţia în cazul alegerilor locale, ne putem aştepta oricând ca puterea să facă lucrul acesta şi cu celălalte tipuri de alegeri- parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale. Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou, spune un proverb românesc. Cine nu face alegeri locale astăzi, mâine nu va face nici alegeri parlamentare sau prezidenţiale. Devine tot mai evident că actuala putere se îndepărtează tot mai mult de valorile democratice. Nu putem sta cu mâinile în sân şi să contemplăm pasivi derapajele tot mai grave ale PSDNL faţă normele şi principiile democratice. Avem datoria să ne batem pentru drepturile noastre, să folosim toate mijloacele legale şi constituţionale pentru a îi determina să revină în cadrul democratic”, conchide Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO