Eveniment

Punct şi de la capăt: guvernul vrea anularea procedurilor PPP pentru autostrăzile Tg.-Neamţ - Iaşi şi Comarnic - Braşov. În ianuarie 2010, statul român a semnat un nou contract cu Vinci şi grecii de la Aktor, denunţat apoi de consorţiul semnatar, care nu a găsit finanţare

Punct şi de la capăt: guvernul vrea anularea...

Autor: Bogdan Alecu

17.01.2020, 00:04 1314

Şeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a propus ieri în şedinţa de guvern anularea procedurilor de contractare a investiţiilor în parteneriat public-privat, iniţiate de Comisia de Prognoză, mai exact autostrăzile A8 Tg. Neamţ - Iaşi şi A3 Comarnic -Braşov. 

„Vă rog să aprobaţi introducerea pe ordinea de zi a şedinţei un proiect de ordonanţă privind parteneriatul public-privat. În esenţă vorbim despre alte inginerii marca Vâlcov descoperite la diferite instituţii. De această dată ne întoarcem la Comisia de Prognoză şi vă propunem să anulăm procedurile de contractare a investiţiilor în parteneriat public-privat iniţiate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Ne referim în special la două proiecte majore de infrastructură esenţiale respectiv autostrada Comarnic - Braşov şi Târgu-Neamţ - Iaşi“, a spus Ionel Dancă în şedinţa de guvern, potrivit Mediafax. 

În data de 31 iulie 2019 preşedintele Klaus Iohannis aproba ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional. La acea vreme, anterior, fostul premier Viorica Dăncilă a anunţat că guvernul cere să construiască autostrada Comarnic-Braşov din fonduri publice, renunţând astfel la proiectul unui parteneriat public-privat, o idee începută şi aban­donată de trei ori în decurs de 15 ani.

36 de kilometri de autostradă ar fi între Co­marnic şi Predeal, urmând ca în patru ani să fie finalizate lucrările. Un an mai târziu proiectul era blocat pentru că Uniunea Europeană nu a vrut să-l finanţeze. În 2006-2007 a fost propusă concesionarea autostrăzii, zadarnic.

În ianuarie 2010, statul român a semnat un nou contract cu Vinci şi grecii de la Aktor, denunţat apoi de consorţiul semnatar, care nu a găsit finanţare.

În mai 2014 exista o nouă încercare, în PPP, eşuată un an mai târziu. Guvernul Tudose a încercat în 2017 un deal cu Banca Mondială, pentru un studiu de fezabilitate. S-a renunţat mai apoi şi proiectul unui PPP a fost reluat cu o companie din China şi una din Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO