45.000 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate mai multe luni4Foto© observator.tv

45.000 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate mai multe luni

, 17 știri, 36 vizualizări

Potrivit Ministerului Muncii, 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, conform statisticii Casei Naționale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung și până la șase luni de întârziere, iar media întârzierilor este între una și trei luni.

Potrivit sursei citate, primele cinci case de pensii cu întârzieri sunt, în ordine, București Sector 1, Alba, Gorj, București Sector 3 și Argeș.

Principalele cauze se referă la prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare a stagiului de cotizare; termenele de soluționare la Comisia Centrală de Contestații care pot dura până la 2 ani; o improprie împărțire a sarcinilor între operatori și verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nNivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituțiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.