Accidentul vascular cerebral, simptome și tratament. Metoda care poate salva viața în caz de AVC5Foto1Video© stirileprotv.ro

Accidentul vascular cerebral, simptome și tratament. Metoda care poate salva viața în caz de AVC

, 6 știri, 104 vizualizări

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate. Cele mai recente estimări disponibile arată că, anual, în România un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane un AVC hemoragic și 3.250 o hemoragie subarahnoidiană.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a realizat un nou pas important în tratarea pacienților cu AVC prin aprobarea unei proceduri operaționale pilot privind prenotificarea în cazul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Procedura a foat aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății și se va implementa la nivelul unităților sanitare din București care derulează AP-AVCAc.

Mai exact, conform protocolului național dedicat tratamentului intervențional al pacienților cu AVC acut, întreg lanțul operațional care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze o procedură de revascularizare se inițiază la preluarea apelului de urgență de către operatorii 112.