Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie8Foto© romaniatv.net

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie

, 14 știri, 26 vizualizări

Deblocarea drumului către Schengen. Potrivit ordinii de zi provizorii, unul dintre punctele ce va fi supus votului la Consiliul JAI din 4-5 decembrie este aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Cu toate acestea, surse guvernamentale subliniază că este o chestiune sensibilă și că România va evalua situația pentru a lua cea mai înțeleaptă decizie. În cazul în care opoziția persistă, România va decide dacă va cere Spaniei, care deține președinția UE, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi, în cazul în care nu vor fi convinse Austria și Olanda.

Rezoluțiile adoptate recent de cele mai importante grupuri politice europene, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni, au subliniat susținerea pentru acceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, aducând un suflu nou eforturilor de aderare.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut eforturi susținute pentru a convinge guvernele din Olanda și Austria să renunțe la opoziția lor. Într-o postare pe Facebook, el a menționat că va face tot ce îi stă în putință pentru a asigura că România obține dreptul să fie parte a Spațiului Schengen.