Bloomberg: Nici macar noile forme de munca de tip ″gig economy″ nu pot opri exodul creierelor din Europa de Est© economie.hotnews.ro

Bloomberg: Nici macar noile forme de munca de tip ″gig economy″ nu pot opri exodul creierelor din Europa de Est

, 4 știri, 8 vizualizări

Sute de mii de sârbi, ucraineni și români își câștigă existența prin intermediul unor platforme globale de tip freelance, lucrând pentru clienți internaționali care plătesc mai bine decât companiile locale. Aceasta ar putea fi un instrument perfect pentru a ține în țară cele mai bune minți. În schimb, reglementările învechite forțează mulți freelanceri să trăiască la limita legalității și ar putea dejuca eforturile destinate să oprească fuga creierelor. Timp de mai multe secole Europa de Est s-a caracterizat printr-o dorință de a recupera decalajul care o separă de Vest.

În prezent, economia de tip 'gig economy' oferă o șansă pentru un nou salt însă generațiile de tineri care au crescut după Războiul Rece sunt trase înapoi de unele din cele mai corupte sisteme politice din Europa. 'Momentul actual este unul similar cu cel din Star Wars, când nava spațială face un salt prin hiperspațiu, dintr-un sistem în altul. Dacă vrei ca economia ta să avanseze și oamenii să rămână în țară, trebuie să faci ceva', spune Branka Andjelkovic, co-autorul cărții Digging Into the Gig Economy in Serbia.

Alături de Ucraina și România, Serbia este în avangarda economiei de tip 'gig economy' în Europa de Est. Locurile de muncă sunt în principal în tehnologie, design grafic, Internet design și media, și nu neapărat în zona de ride sharing sau livrare de mâncare care sunt vedetele industriei, unul dintre motive fiind și salariile scăzute comparativ cu restul continentului. Însă aceste țări se numără și printre cele mai instabile state din regiune, din punct de vedere politic, fapt care a împiedicat modernizarea reglementărilor din perioada comunistă. O altă problemă este corupția răspândită.