Brexitul va face din Marea Britanie un ″jucător de mâna a doua″, afirmă Donald Tusk4Foto© hotnews.ro

Brexitul va face din Marea Britanie un ″jucător de mâna a doua″, afirmă Donald Tusk

, 13 știri, 20 vizualizări

Declarația lui Tusk vine în contextul în care susținătorii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană spun că acest pas îi va permite țării să aibă un statut mai bun la nivel mondial, fără restricțiile impuse de Bruxelles. Cu toate acestea, Tusk susține că doar o Europă unită va putea să facă față influenței tot mai mare a Chinei la nivel mondial.

„Am auzit în repetate rânduri de la susținătorii Brexit că vor să părăsească Uniunea Europeană pentru a face Marea Britanie un actor important la nivel global, aceștia crezând că numai dacă sunt singuri pot face acest lucru. Dar realitatea este exact opusă. Doar ca parte a unei Europe unite poate Marea Britanie să joace un rol global, doar împreună putem să înfruntăm, fără vreun complex, marile puteri ale acestei lumi. Iar lumea știe acest lucru”, a declarat președintele în funcție al Consiliului European.

„Am auzit același lucru în India, Noua Zeelandă, Australia, Canada și Africa de Sud, și anume că, după Brexit, Marea Britanie va deveni un jucător de ligă secundă”, a adăugat Tusk.