Canalul Dunăre - Marea Neagră împlinește 36 de ani2Foto1Video© agerpres.ro

Canalul Dunăre - Marea Neagră împlinește 36 de ani

, 4 știri, 37 vizualizări

În urmă cu 36 de ani, pe 26 mai 1984, a fost inaugurat oficial Canalul Dunăre - Marea Neagră. La data inaugurării, acesta era cel de-al treilea mare canal de navigație din lume, după Suez și Panama. Are o lungime totală de aproape 100 de kilometri, două ecluze (la Agigea și la Cernavodă), trei porturi fluviale (Cernavodă, Medgidia și Basarabi) și portul maritim Constanța-Sud. Canalul scurtează traseul dintre Dunăre și Marea Neagră cu aproximativ 400 de kilometri.

Potrivit ultimelor statistici oficiale, traficul de mărfuri pe această rută a crescut cu peste 20% în anul 2019, depășind 16 milioane de tone, dar valorile sunt încă mult sub potențialul proiectat.

Canalul este format din ramura principală, în lungime de 64,4 kilometri și ramura de nord (cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari), în lungime de 31,2 kilometri. Traversează localitățile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu și Poarta Albă - unde se bifurcă: ramura sudică trece prin Basarabi și Agigea, iar cea nordică trece prin Nazarcea, Constanța, Ovidiu și Năvodari.