Câte decese s-au înregistrat de la începutul pandemiei de COVID-193Foto© bzi.ro

Câte decese s-au înregistrat de la începutul pandemiei de COVID-19

, 5 știri, 70 vizualizări

În perioada martie-iulie 2020, în județul Iași s-au înregistrat 5.257 de decese, cu doar 36 de decese mai multe decât în anul 2019. Deși medicii au preconizat încă de la începutul pandemiei de COVID-19 că vom asista la o creștere a numărului de decese, statisticile arată că s-au înșelat. Specialiștii explică fenomenul

De la declanșarea pandemiei de COVID-19, medicii ieșeni au preconizat că vom asista la o creștere a numărului de decese. Statisticile autorităților arată exact contrariul. În perioada martie-iulie 2019, în județul Iași au murit 5.221 persoane, iar în aceeași perioadă a anului 2020, 5.257 de persoane au decedat. La un simplu calcul, se reflectă o diferență de doar 36 de decese, asta luând în considerare faptul că la numărul total de decese din martie-iulie 2020 s-au adăugat și cazurile de COVID-19, care până la finele lunii iulie au fost 65.

În luna martie, mai mulți medici ieșeni au preconizat o creștere a mortalității, și asta pentru că în spitale s-au primit doar urgențele medicale. Pacienții cu boli cronice, care au avut nevoie de intervenții chirurgicale sau de tratament au fost nevoiți să stea acasă. Medicii spuneau în luna martie că acest lucru va contribui la creșterea numărului de decese. Nu a fost deloc așa.