Ce ar însemna un Brexit fără acord pentru granița irlandeză2Foto© adevarul.ro

Ce ar însemna un Brexit fără acord pentru granița irlandeză

, 6 știri, 12 vizualizări

Boris Johnson și-a făcut foarte clară disponibilitatea de a face ceea ce May nu a putut: să iasă din UE fără vreun fel de acord. Ce ar însemna acest lucru pentru granița irlandeză este departe de a fi clar.

Atunci când Marea Britanie va părăsi UE, granița dintre nordul Irlandei (care face parte din Regatul Unit) și Republica Irlanda, de la sud (care va rămâne în UE) va fi singura frontieră terestră dintre cele două jurisdicții. UE a insistat să se găsească o cale prin care să nu intre bunuri în UE care să nu respecte standardele sale vamale și normative, odată ce Regatul Unit nu va mai adera la ele. Însă în același timp, ambele părți sunt de acord că frontiera trebuie să rămână deschisă, în așa fel încât oamenii și bunurile să o poată traversa liberi.

O reintroducere a controalelor vamale ar impune întârzieri și costuri comerțului transfrontalier care valorează peste 3 miliarde de euro pe an. Mai mult, o reîntoarcere la puncte de control aduce amintiri neplăcute populației, la peste 20 de ani după ce un acord de pace a pus punct deceniilor de violențe și ar putea pune în pericol pacea cu greu câștigată a regiunii.