Ceremonii festive în Germania, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului15Foto3Video© stirileprotv.ro

Ceremonii festive în Germania, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

, 33 știri, 18 vizualizări

Germania și Europa celebrează săptămâna aceasta 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului într-o atmosferă apăsătoare, departe de speranțele născute la sfârșitul Cortinei de Fier, în contextul ascensiunii naționalismului. ”Zidul lui Trump” cu Mexicul, ”bariera de securitate” între Israel și Cisiordania, garduri în jurul enclavelor spaniole în Maroc...: Zidul Berlinului trebuia să fie ”ultimul”, dar 30 de ani de la căderea sa, sunt construite constant ziduri ca răspuns la provocările globalizării, relatează AFP.

Germania a plănuit un program politic minim pentru această comemorare, al cărei punct punct culminant este așteptat sâmbătă, ceea ce înseamnă că speranța și bucuria nu mai sunt la fel de intense ca acum 10 ani, de exemplu, când pentru aniversarea de 20 de ani, lideri din întreaga lume, inclusiv cei ai celor patru forțe aliate din Al Doilea Război Mondial, au distrus un model de zid în fața Proții Brandenburg din Berlin.

Obiectivul era să arate lumii că perioada zidurilor și gardurilor aparține trecutului.

Niciun gest măreț nu este programat pentru sâmbătă, când totul se va desfășura sub semnul gravității, având în vedere că climatul politic din Germania este polarizat după propulsia electorală a extremei drepte anti-migranți. Totul pare să ilustreze o prăpastie politică care persistă la 30 de ani între celor părți ale țării.