Chitaristul Robbie Robertson, fondatorul trupei The Band, a murit la 80 de ani6Foto© hotnews.ro

Chitaristul Robbie Robertson, fondatorul trupei The Band, a murit la 80 de ani

, 6 știri, 24 vizualizări

Colaborator al lui Bob Dylan, Robertson a scris cele mai cunoscute cântece ale grupului său The Band, care a activat de la sfârșitul anilor 1960 până la mijlocul deceniului următor: „The Weight”, „The Night They Drove Ol' Dixie Down” și „Up On Cripple Creek”.

S-a născut la 5 iulie 1943 în Toronto, Canada, din mamă amerindiană. În adolescență, a pornit la drum în cadrul unor festivaluri muzicale itinerante, înainte de a se alătura unor trupe mici. „Cânt la chitară de atât de mult timp încât nu-mi amintesc când am început”, a declarat odată pentru revista Rolling Stone. „Cred că am intrat în rock ca toată lumea”, spunea el.

În anii 1960, chitaristul și compozitorul a format un grup - pe care l-a numit în cele din urmă The Band - cu Levon Helm la voce și tobe, Garth Hudson la clape și saxofon, Richard Manuel la pian, tobe și voce și Rick Danko la bas. Hudson este ultimul membru supraviețuitor al grupului, care a colaborat cu Dylan, în special pe albumul „Blonde on Blonde”. Formație folk și rock în Statele Unite în anii 1960 și 1970, The Band a lansat melodii precum „The Weight”, un amestec de folk, country și gospel care evocă sudul.