Circa 96 % dintre familiile din România au locuințele în proprietate4Foto© agerpres.ro

Circa 96 % dintre familiile din România au locuințele în proprietate

, 8 știri, 24 vizualizări

Circa 96% dintre familiile din România ocupau, în 2018, locuința în calitate de proprietar, iar ponderea familiilor chiriașe era mai mare cu 1,9 puncte procentuale în mediul urban față de cel rural, conform "Anchetei asupra calității vieții", realizate de Institutul Național de Statistică anul trecut.

"Mai mult de jumătate din gospodării (60,9%) trăiesc în locuințe individuale separate, proporția fiind puternic influențată de mediul rural, restul gospodăriilor regăsindu-se în imobile cu mai multe locuințe (37,9%). Imobilele în care se găsesc locuințele gospodăriilor sunt aproape în totalitate de tipul casă individuală separată în cazul mediului rural (97,4%) și preponderent, apartamente în imobile cu mai multe locuințe (69,8%) în cazul mediului urban", se menționează în ancheta INS.

Din distribuția gospodăriilor după numărul de camere al locuinței principale, s-a constatat că mai mult de jumătate trăiesc în locuințe cu 3-5 camere (54,4%). O pondere semnificativă o dețin și gospodăriile care își desfășoară traiul în locuințe cu 1-2 camere (43,2%). Dacă în mediul urban puțin peste jumătate din gospodării (56,3%) ocupau locuințe mici, de 1-2 camere, în mediul rural mai mult de șapte din zece gospodării ocupau locuințe formate din 3 sau mai multe camere.